Migrantarbetare i Thailand inför rätta

2017-06-07

Axfoundation riktar idag blickarna mot Thailand, där 14 burmesiska migrantarbetare ställs inför rätta för förtal efter att ha rapporterat missförhållanden vid en kycklingfarm. De riskerar upp till ett års fängelse och höga böter.

De 14 migranterna åtalas för förtal av sin förra arbetsgivare Thammakaset Farm 2. Två av de 14 arbetarna åtalas dessutom för stöld av tidkort, vilka de förde till en lokal polisstation som bevis för det olagliga övertidsarbetet. Vid en fällande dom riskerar dessa två arbetare extra böter och upp till sju års fängelse.

De 14 burmesiska migranterna hävdar att de var tvungna att arbeta 22 timmarsdagar på Thammakaset Farm 2, och att de ibland tvingades sova i kycklingshus med 30 000 höns. De påstår också att deras rörelsefrihet var allvarligt begränsad.

– Jag hade alltid hört att arbetet i Thailand betalades bättre än i Myanmar, men när jag kom till gården var det inte alls vad jag föreställde mig: mina löner var mycket lägre än jag hade förväntat mig, och jag hade ingen frihet, jag kunde inte lämna gården, sade Saw Yen, en av de två arbetarna som åtalas för stöld.

Thammakaset Farm 2, i Lopburi, centrala Thailand, har hela tiden förnekat påståendena. Advokaterna som representerar ägaren till Thammakaset Farm 2 vägrar uttala sig till medier. I Thailand räknas förtal som brottmål.

Internationella forum menar att brottmålsförfarandet mot arbetarna är oacceptabelt och ett försök att tysta kritik och skydda företagens intressen. Detta trots att den thailändska regeringen flyttat fram positionerna för att förbättra migranters rättigheter de senaste månaderna.

– Dessa åtal undergräver förtroendet och möjligheterna för migranter och människorättsförsvarare att våga framföra kritik mot missförhållanden, säger den brittiska aktivisten Andy Hall från det thailandsbaserade nätverket för migrerande arbetstagarrättigheter, MWRN (Migrant Workers Rights Network), som tillhandahåller humanitärt och rättsligt bistånd till de 14 burmesiska arbetarna.

Genom sitt engagemang i MWRN anklagas Andy Hall för medhjälp genom att starta en social media-kampanj som publicerade migrantarbetarnas krav. Efter stark internationell kritik från EU, ILO, FN och europeiska köparföretag av thailändsk kyckling har rättegången mot Andy Hall skjutits upp på obestämd tid.

Thailand är ett av världens största matproducenter och helt beroende av sina 3-5 miljoner migrantarbetare från Myanmar, Kambodja och Laos. Landet har tidigare dragit på sig massiv internationell kritik för arbetsvillkoren inom fisk- och skaldjursindustrin, där modernt slaveri varit förekommande bland unga migrantarbetare. Thailand har även fått kritik för arbetsförhållandena inom kycklingindustrin, som exporterar cirka 40 procent till Europa. Trafficking, skuldbindning, övertid och olagligt låg lön är vanligt förekommande problem på fabrikerna, där migrantarbetarna är särskilt utsatta.

Ett antal skadeståndsmål har väckts mot journalister och människorättsförsvarare i Thailand de senaste åren, många av dem genom en vagt formulerad datorbrottslag. Genom den kan människor som publicerar åsikter i chattrum och via Facebookinlägg framgångsrikt åtalas och fällas. Förtal räknas som brottsmål i Thailand.

Sedan militären tog makten 2014, har det skett hundratals åtal med hjälp av datorbrottslagen. Aktivister oroar sig för att lagen, som ska revideras denna månad, ytterligare kommer att inkräkta på yttrandefriheten.

Advokat Nakhon Chompuchat, som representerar Hall och migrerande arbetstagare, säger:

– Detta är det första fallet där migrantarbetare har åtalats för brott. Det är en ny typ av utmaning för skyddet av mänskliga rättigheter, inte bara för migrerande arbetstagare själva, men också för dem som försöker skydda migranters rättigheter.

Human Rights Watch-chefen i Asien, Phil Robertson, håller med.

– Det högre tillerkännandet av förtal som en brottslig handling riskerar att leda till mer och mer självcensur inom det civila samhället. Det är en absolut katastrof för yttrandefriheten i Thailand, avslutar Phil Robertson.

Källa: The Guardian 20170607

(Översättning av Axfoundation)

Fotnot: Axfoundation arbetar långsiktigt med frågan om hur förebygga risker för kränkningar av mänskliga rättigheter bland migrantarbetare i Thailand. Axfoundation står bakom ett initiativ som samlar ett 15-tal nordiska livsmedelsföretag som under 2017 ska utveckla verktyg för förebyggande och förbättringar inom livsmedelsindustrin i Thailand. Läs mer här.

Aktuellt inom Hållbar produktion och konsumtion