Människans Natur 2015 – Döden

När Axfoundation anordnade Människans Natur 2015 var temat döden. Människans Natur är en återkommande konferens som undersöker människans inre och yttre natur, och naturen själv. Årets konferense hölls i augusti på Bjärehalvön. I vanlig ordning ville vi dissekera ett ämne utifrån olika synvinklar.

När alla dör. Enligt vetenskapen upplever vi just nu den sjätte perioden i planetens historia när många arter dör ut under en relativt kort period. En viktig skillnad mot tidigare perioder är dock att den här gången är det en enskild art som orsakar många av de andra arternas undergång…

Konsten att inte dö. Teologin och filosofin har under årtusenden undersökt dödens alla upptänkliga vinklar och vrår. Men från kemiskt håll är det nästan jungfruligt territorium som öppnar upp för nya tankar – tänk om vi inte behöver dö?

Döden i konsten. En dödskalle i centrum för ett stilleben är sinnebilden för memento mori-rörelsen i konsten. Är det möjligt att lära sig något om konsten att leva genom att studera den roll som döden spelar i konsten? Vi tror det.

Evigt liv. De senaste fem decennierna har även saker som omger oss börjat dö. Deras livslängd är utstakad redan från början för att få oss att köpa mer. En motrörelse är igång – allt fler eftersträvar produkter som kan leva länge och sedan återfödas. Vagga till grav-tänkandet ersätts av vagga till vagga.

Ett alltför långt liv? I laboratorier arbetas det så intensivt med att förlänga vårt bäst-före-datum att det är relevant att ställa sig frågan om hur gamla vi egentligen vill bli när vi får bestämma? Vad händer med våra relationer, vår syn på arbete och i samhället när det blir vanligt att fira sin 150-årsdag?

Livets byggstenar. Förutsättningen för döden är livet. Förutsättningen för livet är proteiner. De flesta läkemedel på marknaden idag fungerar genom att påverka just de här små gynnarna och vi börjar precis lära känna dem och förstå hur de fungerar.

Återuppståndelse. Det är mer än tjugo år sedan filmen Jurassic Park fascinerade en hel värld. Tanken på att återskapa något förlorat är både lockande och skrämmande. Just nu står vi inför en verklighet som lovar att göra just det. Genetiker runt om i världen arbetar som bäst med att återskapa mängder av utdöda djurarter. Bra eller dåligt?

Talare: Mathias Uhlén: Professor i mikrobiologi vid Kungliga Tekniska Högskolan och director för Science for Life Laboratory (SciLifeLab) vid Karolinska Institutet, Karin Bojs: vetenskapsjournalist och författare, Ulf Ellervik: Professor i bioorganisk kemi vid Lunds Tekniska Högskola, Simon Kyaga: specialist i psykiatri och forskare vid Karolinska Institutet, Torill Kornfeldt: vetenskapsjournalist och författare, Douglas Mulhall: Business Developer at the EPEA Internationale Umweltforschung GmbH, Fellowship at Technische Universität München, and Associate Researcher at Technical Unviersity of Delft, Elisabeth Millqvist: Verksamhetschef och konstnärlig ledare på Wanås Konst, Sofia Jeppsson: Filosofie doktor i praktisk filosofi, forskare och lärare i bland annat den praktiska filosofins historia på Stockholms Universitet

Intervjuer

Om Människans Natur

Seminarieserien Människans Natur är en informell salong med sand mellan tårna, där vi tar upp intressanta aspekter av människans inre och yttre natur, och vårt förhållande till planeten. Tillsammans med forskare, politiker, näringslivsprofiler, lokala bönder, journalister, civilsamhällesrepresentanter och andra gamla kompisar utforskar vi möjligheter och lösningar för en hållbar utveckling av samhället från ett vetenskapligt, tekniskt, kulturellt och socialt perspektiv.

Människans Natur sedan starten