Torsåker gård
Torsåker gård är Axfoundations centrum för framtidens mat och material. Här vill vi bidra till att accelerera omställningen till hållbara material- och livsmedelssystem. Både för klimatet, miljön och folkhälsan. Tillsammans med forskare och praktiker tar vi oss an komplexa utmaningar och utvecklar konkreta lösningar - såväl i jorden som i vattnet, och i Ladugårdens testkök och testverksamhet.
Från jord till jord
På Torsåker gård utvärderar vi hållbara lant- och vattenbruksmetoder, testodlar nya liksom gamla grödor för livsmedel och biobaserade material, identifierar restströmmar för att skapa cirkulära lösningar, och tar resultaten från åkern och vattnet rakt in till förädlingen i Ladugårdens testkök. Här kan vi trycktesta nya idéer och undanröja hinder kring infrastrukturen, innan lösningen skalas upp. Ambitionen är att öka takten inom hållbar material- och livsmedelsinnovation.
Hållbara livsmedelssystem
Den globala produktionen och konsumtionen av mat påverkar drastiskt klimatet, miljön och människors hälsa. Vi äter långt över planetens gränser. För att klara livsmedelsförsörjningen behövs fler initiativ som arbetar konkret för att ställa om till hållbara livsmedelssystem.
Hållbara materialsystem
Ekonomisk tillväxt globalt har kraftigt ökat materialkonsumtionen vilket är den främsta orsaken till klimatförändringarna. För att ställa om till cirkulära materialsystem behövs fler praktiska lösningar som resurseffektivt tar vara på råvaror och befintliga materialflöden – och samtidigt bidrar till affärsnytta.
Om Torsåker gård
Torsåker gård är en testgård och ett praktiskt utvecklingscentrum för framtidens hållbara material- och livsmedelssystem. Här har Axfoundation sedan 2017 djupdykt i framtidens mat, och från 2023 utvecklas platsen för att också gräva i framtidens material. Gården ligger i Upplands Väsby, cirka 30 km norr om Stockholm. Här finns:
- Åkrar, ängar, skogsmark, experimentträdgård
- Ladugården med fyra testkök, restaurangkök, bageri, förpackningsrum
- Seminariesal
På Torsåker gård drivs projekt tillsammans med forskare och praktiker, och gården är därför inte öppen för allmänheten.
Kunskapsutbyte och praktisk innovation
På Torsåker gård möts aktörer från hela värdekedjan för kunskapsutbyte och praktisk innovation inom framtidens mat och material. Som fristående och icke vinstdrivande verksamhet samlar Axfoundation både näringsliv och akademi och löser utmaningar som är alltför komplexa för en enskild aktör att ta sig an på egen hand.
Här samlas hela livsmedelskedjan – forskare, lantbrukare, fiskare, förädlare, kockar, entreprenörer, representanter från handeln och grossistled – för att tillsammans testodla, föda upp, förädla och utveckla nya metoder, ny mat och nya måltider. Och här möts också representanter från olika delar av ekosystemet inom materialområdet – aktörer som vanligtvis inte skulle samarbeta, men som enas kring ett gemensamt mål att ta fram affärsmässiga lösningar inom allt från materialskifte till systeminnovation. Vår enda konkurrent är den ohållbara produktionen och konsumtionen.
Vi hoppas att Torsåker gård ska vara en katalysator som bidrar till att utveckla framtidens mat, genom kunskapsöverföring och hållbara innovationer inom alltifrån primärproduktion till konsumtion.
– Madeleine Linins Mörner, programområdeschef Framtidens mat, Axfoundation
På Torsåker gård ges forskare möjlighet att praktiskt testa på åkern tillsammans med lantbrukare.
I Experimentträdgården görs försök med nya gödnings- och jordförbättringsmedel från biobaserade material.
På åkern
På Torsåker gård finns åkrar, ängar, skogsmark och en experimentträdgård för frilandsodling. Det ger oss möjlighet att i praktiken testa metoder, tekniker och grödor som bidrar till en hållbar omställning av lantbruket. Tillsammans med praktiker och forskare utvärderar vi exempelvis hållbara odlingsmetoder med låg klimatpåverkan, testar odlingstekniker för ökad biologisk mångfald, provar innovativa jordförbättringsmedel, experimenterar med grödor som kan bidra till ett svenskt proteinskifte eller användas till biobaserade material. På Torsåker gård bedrivs även forskning för att ta fram perenna grödor som kernza och knylkorn för ett nordiskt klimat.
På Torsåker gård utvecklas attraktiva, hållbara och näringsrika sjömatsprodukter. Ett gott exempel är braxenfärs gjort på bifångst från svenska sjöar. Färsen fungerar lika bra till biffar som queneller.
I vattnet
För att bidra till ett blått proteinskifte driver Axfoundation flera sjömatsprojekt med forskare, fiskare och fiskodlare. På Torsåker gård utvärderar vi sedan resultaten med kockar och entreprenörer, med ambitionen att utveckla attraktiva, hållbara och näringsrika sjömatsprodukter som passar i människors vardag. Till exempel har en produktionskedja för underutnyttjade fiskarter utvecklats, där resultatet är en braxenfärs gjord på bifångster från svenska sjöar. Dessutom har Axfoundation tillsammans med SLU utvecklat en infrastruktur i pilotskala för att omvandla vegetabiliska restströmmar till en proteinråvara för odlad fisk. Resultatet är Sveriges första regnbågslax uppfödd på ett cirkulärt foder av främst insekter som ätit matsvinn – ett projekt som utvecklats till att ta fram framtidens foder för fågel, fisk och fläsk.
Testköksverksamheten möjliggör för innovatörer att ta klivet från hållbar idé till färdig lösning.
I Ladugårdens testkök
I Ladugården finns förutom fyra testkök även restaurangkök, bageri och förpackningsmöjligheter. Testköksverksamheten på Torsåker gård är Axfoundations innovationsarena med praktiskt stöd för forskare och entreprenörer. Här pågår exempelvis försök att ta tillvara outnyttjade restströmmar från livsmedelsindustrin och bidra till cirkulära lösningar. Målsättningen med testköksverksamheten är att fånga upp frön till blivande, hållbara, näringsrika och goda livsmedel, utvärdera i praktiken innan lösningen skalas upp. Vår ambition är att tillsammans öka takten inom hållbar livsmedelsinnovation.
Innovationsstödet ger tillgång till Torsåker gårds testkök och är utformat för att hjälpa entreprenörer och forskare att vidareutveckla sin hållbara innovation.
Innovationsstöd för hållbara lösningar
På Torsåker gård erbjuder vi även praktiskt innovationsstöd till entreprenörer och forskare som vill vidareutveckla innovativa, transformativa lösningar inom hållbara livsmedelssystem eller närliggande. En förutsättning för stödet är att din innovation har potential att positivt bidra till ett mer hållbart samhälle, lokalt och/eller globalt. Ta reda på mer om innovationsstödet på axfoundation.se/innovationsstod
Vi vill bidra till att fler hållbara, goda och näringsrika produkter och måltider når matbutiker och restauranger. Vi tror på att lyfta lägstanivån på alla livsmedel som konsumeras och satsa på innovationer som funkar i vanliga människors vardag.
– Anna Henning Moberg, Verksamhetschef Torsåker gård
Runt bordet
Axfoundation är en do tank. Vi tror på mindre snack och mer verkstad. Genom de projekt vi driver samlas därför företagare inom samma bransch, men också forskare, praktiker och beslutsfattare runt samma bord för att lösa problem. Det kan vara en handfast workshop om cirkulära solpaneler eller ett konkret kunskapsseminarium om potentiella proteingrödor. Målet är att förstå varje aktörs behov, öka samarbetet, adressera utmaningarna och tillsammans hitta nya praktiska lösningar.
Vår ambition är att Torsåker gård framåt också ska vara en plats för aktörer som vill snabba på omställningen till cirkulära och resurseffektiva materialsystem.
– Hanna Hobohm Skoog, programområdeschef, Framtidens material, Axfoundation