Svensk Ullstandard – Sveriges första klassificeringssystem för ull
Nu finns för första gången ett gemensamt svenskt klassificeringssystem för ull - en Svensk Ullstandard. Ullstandarden är ett gemensamt språk mellan alla aktörer i den svenska ullvärdekedjan – från fårägare och fårklippare till ullmäklare och köpare. Standarden säkerställer rätt kvalitet på svensk ull, från gård till försäljning.
Så använder du Svensk Ullstandard
Svensk Ullstandard består dels av beprövade arbetsmetoder för fårägare och fårklippare, dels av ett klassificeringssystem anpassat för den svenska ullens unika förutsättningar vilket underlättar försäljning och inköp av råvaran. Standarden kan användas av alla aktörer som arbetar med svensk ull i industriell skala.
Ullklasser baserat på egenskaper och användning
Ullklassificering innebär att ullen delas in i enhetliga ullklasser baserat på egenskaper, snarare än fårras. Det är egenskaper som ullfiberns diameter, längd, renhet, färg och karaktär. Det här gör att ull från olika gårdar och raser, men med liknande egenskaper och användningsområden, kan kombineras till större kvantiteter. Förhoppningen är att fler svenska fårägare ska få avsättning för all ull och öka sina intäkter.
Internationell praxis – anpassad till svenska förutsättningar
Standarden har tagits fram och testats av ullspecialister, ullmäklare, fårklippare, lantbrukare samt varumärken inom mode, outdoor och textil. Standarden bygger på internationell praxis, men är anpassad till den svenska ullmarknadens unika förutsättningar. Svenska Ullstandard finns på svenska och engelska. Den förvaltas och vidareutvecklas av intresseorganisationen Arena Svensk Ull.
The Swedish Wool Initiative
Den svenska ullstandarden har utvecklats av The Swedish Wool Initiative, ett branschöverskridande samarbetsprojekt som vill bidra till visionen om att noll procent av svensk ull går till spillo. Partners i projektet är Axfoundation, Chalmers Industriteknik, Circularista, Filippa K, Fjällräven, Görvälnlammet, IVL Svenska Miljöinstitutet, Klippan Yllefabrik, LE Ullkonsult, LRF, Norrby farm, Smart Textiles/Science Park Borås, Svenska Fårklipparförbundet, Tiger of Sweden, TrusTrace, Ullcentrum, Ullkontoret, and Västkustens Ullinsamling/CC Wool.