CircSolar – en cirkulär lösning för solpaneler

Solenergi är en ren och förnybar energikälla med stora miljö- och klimatfördelar, men också utmaningar. Solpaneler har en livslängd på cirka 30 år – med stor potential för reparation, uppgradering, återbruk och återvinning. Men ännu finns inget cirkulärt system, varken för återanvändning eller för att fullt ut ta till vara allt glas, plast, aluminium, kisel, silver, koppar och bly som uttjänta paneler innehåller. Projektet CircSolar samlar därför aktörer från olika delar av värdekedjan med målet att ta fram ett förslag på ett system för hållbar och lönsam hantering av solpaneler.

Mängden solpanelsavfall är beräknat till över 100 miljoner ton globalt år 2050.

Mängden solpanelsavfall är beräknat till över 100 miljoner ton globalt år 2050.

Problem

Solenergi är en av de snabbast växande energikällorna i världen. Den förväntas stå för 12% av den totala kraftkapaciteten globalt redan 2028, och i Sverige ökade antalet solcellsanläggningar 2023 med 70 % till över 100 000. Det är en välkommen utveckling för att minska koldioxidutsläppen. Samtidigt har solpaneler en livslängd på två till tre decennier och det saknas idag ett cirkulärt system för hantering när de är uttjänta. Samhället kan paradoxalt nog stå inför ett miljöproblem med mängder av solpanelsavfall – beräknat till 100 miljoner ton globalt år 2050 – om inte krafttag tas redan nu. En cirkulär hantering av paneler är avgörande för att solkraft ska vara en långsiktigt hållbar energikälla.

Vår lösning

Målsättningen med projektet CircSolar är att utveckla ett förslag på ett nytt nationellt system för cirkulär hantering av solpaneler. Lösningsförslaget ska inkludera infrastruktur, affärsmodeller och policys som stöder övergången till en mer resurseffektiv och cirkulär hantering av solpaneler genom hela deras livscykel. Projektet samlar aktörer från värdekedjan för att tillsammans utforska möjligheterna till ett cirkulärt system för solpaneler som säkerställer att framtida legala krav uppfylls, säkrar tillgång på viktiga återvunna material, minskar användningen av jungfruliga naturresurser, och ökar konkurrenskraften för svensk och europeisk solenergi.

Vi vill ta fram lösningar som kommer hela systemet till godo och sammanför därför forskare med praktiker från flera delar av värdekedjan – från installatör och branschorganisation till återvinnare och producentansvarsorganisation.

– Johanna Olofsson Behrman, Projektledare Framtidens material, Axfoundation

Projektets mål

  • Systemanalys: Analysera cirkulariteten i den nuvarande värdekedjan för solpaneler i Sverige.
  • Framtidsscenarier: Utveckla scenarier för solpanelers framtid i Sverige, inklusive förväntade typer av solpaneler på marknaden, när panelerna blir uttjänta, tillgängliga cirkulära alternativ och förväntade framtida regleringar.
  • Cirkulärt system för solpaneler: Föreslå ett system för cirkulär hantering av solpaneler inklusive affärsmodeller och policy som stödjer övergången till en resurseffektiv och cirkulär livscykel för solpaneler.
  • Samarbete: Etablera förutsättningar som främjar samarbete bland intressenter för att driva förändring och utveckla ett hållbart, långsiktigt system för hantering av solpaneler.
Solenergi förväntas utgöra 12% av den totala kraftkapaciteten globalt 2028, jämfört med mindre än 1% år 2010.

Solenergi förväntas utgöra 12% av den totala kraftkapaciteten globalt 2028, jämfört med mindre än 1% år 2010.

Vår insats

Axfoundation är projektledare för CircSolar och samarbetar med nyckelaktörer längs värdekedjan. Vår roll är att sammanföra kompetenser och perspektiv för att utveckla hållbara lösningar. Projektet pågår till augusti 2026 och inleddes med Axfoundations Do TankTorsåker gård i november 2023.

Vi har en möjlighet att göra rätt från början och proaktivt utveckla ett system som är redo när de stora volymerna uttjänta solpaneler kommer, men det kräver agerande nu och av hela branschen.

– Martin Seeger, El-kretsen

Visste du att…

Partners

Projektet drivs av Axfoundation, El-kretsen, KTH, Remondis, Stena Recycling och Svea Solar. I referensgruppen ingår AxSol, INGKA Group (IKEA), Nordcell, SolTech Energy, Sonat, The Sunshine Fund och Svensk Solenergi.

Projektet har en öppen dörr för ytterliga aktörer som vill delta i syfte att skapa förutsättningar för samverkan och systemförändring. Arbetet utförs med stöd från Vinnova.

Våra projekt inom Framtidens material

Aktuellt inom Framtidens material

Kontakt