Ny svensk innovation: Kamgarn av kasserad ull bidrar till hållbart mode

2024.03.25

Ett innovativt mjukt kamgarn gjort på svensk ull som tidigare slängts öppnar upp nya möjligheter för modevarumärken att få tillgång till ett högkvalitativt, biobaserat och återvinningsbart material.

Ett innovativt mjukt kamgarn gjort på svensk ull som tidigare slängts öppnar upp nya möjligheter för modevarumärken att få tillgång till ett högkvalitativt, biobaserat och återvinningsbart material.

Pressmeddelande 24-03-25: Hälften av all svensk ull slängs, bland annat för att den innehåller för mycket växtrester. Det har Klippan Yllefabrik hittat en lösning på genom projektet The Swedish Wool Initiative, lett av Axfoundation. Nu introduceras för första gången ett högkvalitativt kamgarn tillverkat av svensk ull som tidigare betraktats som oanvändbar. Flera svenska modevarumärken har redan köpt in garnet.

Det är ju ett enormt resursslöseri att svensk ull kastas bara för att den innehåller för mycket halmrester. Nu har vi hittat ett sätt att kamma ullen och rensa bort växtdelarna. Det är en pusselbit på vägen mot en hållbar och cirkulär modeindustri.

– Gösta Magnusson, styrelseordförande för Klippan Yllefabrik och en ikon inom ullbranschen med över 50 års erfarenhet.

Idén till det svenska kamgarnet föddes vid köksbordet hos ullmäklaren på Västkustens Ullinsamling i Laholm. Ullmäklarna satt med ett överskott av ull som inte gick att sälja. Den hade för stor mängd växtdelar, en effekt av en djurvälfärd i världsklass där svenska får går ute på sommaren och står inomhus med halmbädd under vintern. Producenten Klippan Yllefabrik letade samtidigt med ljus och lykta efter ull av hög kvalitet till köpare inom modeindustrin, men som ratade svenskt garn av lite grövre kvalitet.

Ull med för stor mängd växtdelar gick tidigare inte att sälja.

Ull med för stor mängd växtdelar gick tidigare inte att sälja.

Klippan Yllefabrik hade tidigare tackat nej till ull med mycket växtdelar eftersom skräpet inte försvinner när man enbart tvättar, kardar och spinner ullen vid tillverkning av kardgarn. Genom att nu lägga till ett extra steg i processen och även kamma ullen kunde växtdelarna rensas bort. Resultatet blev ett mjukt och följsamt kamgarn. Enligt Gösta Magnusson öppnar det upp för helt nya möjligheter inom svensk ullindustri:

Tidigare har svensk ull främst använts till grövre material och stoppning. Det nya kamgarnet är något helt annat. Ett fint garn av svensk ull, framställt i Europa, och perfekt för hållbara modeplagg. Det är ett lite tunnare garn som passar utmärkt till att sticka varma tröjor med.

– Gösta Magnusson, styrelseordförande Klippan Yllefabrik

Genom att lägga till ett extra steg i processen och även kamma ullen kunde växtdelarna rensas bort.

Genom att lägga till ett extra steg i processen och även kamma ullen kunde växtdelarna rensas bort.

Den svenska ullinnovationen är ett av många resultat från The Swedish Wool Initiative, ett brett samarbete mellan aktörer från hela ullvärdekedjan, med målet att förse svenska varumärken och leverantörer med konkurrenskraftig svensk ullråvara. Bland projektets framgångar finns bland annat Sveriges första nationella klassificeringssystem för ull, en stärkt infrastruktur med ullmäklare som matchar köpare och säljare, samt ett flertal konkreta innovationer med allt från nya garn till färdiga ullprodukter inom mode, outdoor och heminredning. Projektledaren för The Swedish Wool Initiative, Johan Sidenmark på Axfoundation, betonar vikten av samverkan för att öka användningen av svensk ull:

Det här är ett riktigt bra exempel på hur innovation kan bidra till en hållbar textilproduktion, men inget hade varit möjligt om vi inte samlat hela värdekedjan från fårgård till industri. Genom att förädla svensk ull efter industriella behov öppnar vi upp för nya hållbara produkter inom en rad olika branscher, inte minst modeindustrin. Tillsammans bidrar vi till att noll svensk ull ska gå till spillo.

– Johan Sidenmark, projektledare The Swedish Wool Initiative, Axfoundation

Intresset för kamgarnet har inte låtit vänta på sig. Välkända svenska varumärken som Filippa K, Tiger of Sweden och Röyk har redan köpt in garnet för att använda i framtida kollektioner.

Vi är stolta över att kunna erbjuda ett innovativt kamgarn till marknaden. Garnet är klart att användas och går att beställa i valfri färg. Nu hoppas vi på att många fler ska få upp ögonen för detta.

– Pernilla Roos, marknadschef Klippan Yllefabrik

Pressmeddelandet och ytterligare bildmaterial finns på Cision.se

Om The Swedish Wool Initiative

The Swedish Wool Initiative leds av Axfoundation och är ett brett samarbete mellan aktörer från hela värdekedjan – från fårägare till svenska företag inom mode, outdoor och heminredning. Målet är att göra det möjligt för svenska varumärken och leverantörer att enkelt få tillgång till konkurrenskraftig svensk ullråvara av hög och jämn kvalitet.

Projektet är ett samarbete mellan; Axfoundation, Filippa K, Fjällräven, Tiger of Sweden, Klippan Yllefabrik, Smart Textiles/Science Park Borås, IVL Svenska Miljöinstitutet, Chalmers Industriteknik, Circularista, LE Ullkonsult, Görvälnlammet, Norrby gård, Västkustens Ullinsamling/CC Wool, Ullcentrum, Ullkontoret, Svenska Fårklipparförbundet, LRF och TrusTrace. I expertgruppen för projektet ingår Animalia, Norilia, Hushållningssällskapet Halland och Svenska Fåravelsförbundet. Projektet genomförs med stöd från Vinnovas område Hållbar industri.

Läs mer om The Swedish Wool Initiative.
Lär mer om Svensk Ullstandard – ett nationellt klassificeringssystem för svensk ull.

Om svensk ull och textil

  • I Sverige produceras cirka 1 000 ton ull årligen, men mer än 50% slängs.
  • Sverige importerar över 1 700 ton ull varje år i form av råull, kardad ull och garn.
  • Importerad ull har oftast högre klimatavtryck än svensk ull och är ofta producerad med lägre krav på djurvälfärd.
  • Efterfrågan på nya textilfibrer beräknas globalt öka med 150 procent fram till 2050. Det leder till ökat tryck på både klimat och miljö.
  • Svenska varumärken inom mode- och textilindustrin söker allt oftare efter regionalt producerade, biobaserade och återvinningsbara material med cirkulär potential. Ull är exempel på ett sådant material.
  • Industriellt har svensk ull tidigare använt främst till grövre material, så som möbler och stoppning. Med nya arbetssätt kan även mjuka garner tas fram för till exempel modeindustrin.
  • Kamgarn: Ett mjukt, tunt och smidigt garn som vanligtvis används för tröjor. Tillverkas genom att ullen kammas mjuk med en speciell maskin.
  • Kardgarn: Tillverkas genom kardning i en kardmaskin vilket gör att alla restmaterial som sitter i ullen följer med in i garnet.

Kontakt

  • Linda Andersson, Kommunikationsansvarig Axfoundation, , +46 (0)73 087 15 70
  • Johan Sidenmark, Projektledare The Swedish Wool Initiative, Axfoundation, , +46 (0)76 140 91 20
  • Pernilla Roos, Marknadschef Klippan Yllefabrik, , +46 708 91 90 98

Aktuellt inom Framtidens material

Våra projekt inom Framtidens material

Kontakt