SensAlg – kan alger bli vardagsmat?
Blå mat har stor potential att bidra till ett hållbart livsmedelssystem. Men då behöver vi äta mer – mycket mer – av så kallade extraktiva arter, som till exempel alger, vilka de flesta av oss idag bara äter med sushi. Det finns många fördelar med alger. Odlingen konkurrerar inte om åkermark och skörden är stor. Alger är dessutom en bra källa till många näringsämnen som mineraler, fiber och protein. Ändå är utbudet blygsamt. Det vill Axfoundation ändra på, genom att utveckla nya, goda algbaserade livsmedel och göra alger till vardagsmat.
Alger är en outnyttjad resurs som skulle kunna landa på tallriken i många former. Här friterad med flingsalt.
Problem
Alger är ett naturligt inslag i matlagning i många länder, särskilt i Asien. Dock är det inte vanligt på tallrikar i Sverige, trots att det finns gott om alger i våra vatten. Alger är en outnyttjad resurs som skulle kunna landa på tallriken i många former, men för de flesta är smaken okänd och efterfrågan är låg. Algproduktionen i Sverige är ännu under uppbyggnad vilket gör att alger är dyrt. Det finns även sensoriska hinder, konsistensen är ett exempel. De alger som används är framför allt torkade, importerade. Samtidigt finns det stora miljö- och näringsmässiga vinster med frysta alger. Att öka konsumenters vilja att äta alger anses vara en utmaning – men det finns också stora möjligheter att uppgradera alger från smaksättare till riktig råvara.
Visste du att …
- Tång är en undergrupp till alger.
- Sjögräs blandas ofta felaktigt ihop med alger. Sjögräs tar upp näring via rötterna medan alger tar upp näring via bladen.
- Alger har lågt klimatavtryck. Färsk sockertång ligger på 0,06 kg CO2e/kg medan havssallat som ger lägre skörd ligger på 0,2 kg CO2e/kg – att jämföra med tex vildfångade räkor som ligger på 14 kg CO2e/kg eller blandade grönsaker som ligger på 0,58 CO2e/kg .
- Alger är en bra källa till många näringsämnen till exempel mineraler, fiber och protein.
Vår lösning
Projektet SensAlg tar fram en helt ny sensorisk kunskapsgrund för hur alger bör odlas, processas och inkluderas i livsmedel för att maximera acceptans och konsumtion. Studier och smaktester görs med barn och ungdomar i Sverige men också i Europa. På Axfoundation eftersträvas hållbarhet, näringsinnehåll och sensorisk kvalitet, det vill säga maten ska vara miljömässigt hållbar, nyttig och god. Den ”gröna” blåa maten – alger – har stor potential att bli livsmedelsingredienser i en mängd olika produkter framöver. Målet är att, tillsammans med algodlare, forskare inom algodling och sensorik samt livsmedelsproducenter, få alger att bli vardagsmat.
0
procent av de 35 000 ton alger som odlas globalt produceras i Kina och Indonesien (vildfångat står för cirka 1 000 ton). I Sverige odlades runt 80 ton år 2022.
0
undergrupper av tång finns: röd, grön och brun. I Sverige är det vanligast att odla bruntång, särskilt 'sockertång', även kallad sockertare.
0
ton alger produceras varje år i Sverige.
0
hektar svensk algodling tar upp kväve motsvarande läckaget från 3 hektar åkermark.
Alger har stor potential att bli livsmedelsingredienser i en mängd olika produkter.
Vår insats
Axfoundation utforskar nya sätt att använda alger, utöver att de torkas. På Torsåker gård utvecklas produkter och koncept med upp till 20 % frysta alger. Samtidigt kartlägger vi marknadens behov och efterfrågan.
Odling av alger kräver ingen åkermark, gödsel, bevattning eller bekämpningsmedel – samtidigt renas näringsbelastade vatten.
– Veronica Öhrvik, projektledare inom Framtidens mat på Axfoundation.
Partners
Projektet SensAlg projektleds av Uppsala Universitet och drivs i samarbete med Axfoundation, Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet, Nordic Seafarm, Fisk Idag, Veg me, Georg-August-Universität Göttingen, Ghent University och University of Milan. Projektet finansieras av Formas.