SwePass – en nationell plattform ska stärka spårbarheten i värdekedjor

2025.04.21

Det övergripande målet för SwePass är att placera Sverige i framkant inom digitalisering, standardisering och hållbar materialhantering.

Det övergripande målet för SwePass är att placera Sverige i framkant inom digitalisering, standardisering och hållbar materialhantering.

SwePass är en ny nationell plattform som ska stärka spårbarheten i värdekedjor och hjälpa svensk industri att möta ökade hållbarhetskrav. Initiativet koordineras av RISE och finansieras av Vinnova. Axfoundation deltar i två arbetspaket: en textildemonstrator och ett policylabb.

SwePass föddes ur det Vinnova-finansierade projektet Trace4Value, där behovet av en nationell plattform identifierades. Nu samlar SwePass partners från flera olika branscher för att ta sig an den komplexa utmaningen att ställa om till hållbara system och övergå till klimatneutral och cirkulär produktion med resurseffektiva och motståndskraftiga värdekedjor. Initiativet engagerar parter från textil-, bygg- och återvinningsbranschen, teknikleverantörer, standardiseringsorgan och akademi. 

Ett av SwePass huvudmål är att stärka spårbarheten i värdekedjor genom digitala produktpass och gemensamma standarder. Det övergripande målet är att placera Sverige i framkant inom digitalisering, standardisering och hållbar materialhantering. Praktiska demonstratorer, kunskapsspridning och policypåverkan är några av plattformens arbetsspår. 

SwePass kopplar an till flera av Axfoundations tidigare satsningar, däribland ProPare som pilotade produktpass och Fiber Traceability Initiative som utvecklade en prototyp för spårbarhet i en ullvärdekedja. Det relaterar även till det nystartade projektet Reloop, där fokus ligger på återbruk och logistiklösningar.  

Textildemonstratorn som Axfoundation deltar i testar hur digitala verktyg, olika data bärare av digitala produktpass som RFID kan förbättra spårbarheten i textilflöden och bidra till effektiv sortering för återbruk och återvinning.  

Det här arbetspaketet stödjer SwePass övergripande mål att främja innovation, förbättra materialåtervinning och bidra till en cirkulär ekonomi. Aktörer från hela värdekedjan deltar.

– Catrine Marchall, senior projektledare på RISE.

I SwePass policylabb ligger fokus på att koppla ihop industrins behov med kommande regelverk som Ecodesign-förordningen (ESPR). Genom workshops, dialog med myndigheter och insatser inom standardisering bidrar policylabbet till att utforma policyer som både främjar innovation och gör det lättare för företag att ställa om till cirkulära och spårbara affärsmodeller. 

Genom SwePass vill aktörer från hela värdekedjan samarbeta för att stärka spårbarheten i värdekedjor på systemnivå. Axfoundation bidrar med kunskap och erfarenhet om affärsmodeller och dataanvändning som möjliggör cirkularitet i praktiken.  

Vi testar hur digitala verktyg kan skapa verkligt värde för företag och samhälle, inte bara för att uppfylla lagkrav, utan för att driva på omställningen mot mer hållbara affärsmodeller. Det är särskilt spännande att samla hela värdekedjan kring konkreta tester, där både teknik och affärsperspektiv möts.

– Stina Behrens, projektledare på Framtidens material på Axfoundation.

Partners

Partners i SwePass är bland andra ASKET, Axfoundation, Chalmers Industriteknik, Delogue, Filippa K, GS1 Sweden, Helly Hansen, Ragn-Sells, Saint Gobain och Tomra. Koordinator är RISE 

Alla partners inom Textildemon: ASKET, Axfoundation, Chromaway, Delogue, Elis textilservice, Filippa K, Helly Hansen, Human Bridge, J.Lindeberg, Papertale, SML Scandinavia och Ted Bernhardtz At Work AB. 

Aktiviteter och resultat inom de livsmedelscentrum där Axfoundation ingår – SwePass, FibRe, Nordic Wool Initiative, Blå mat, PLATE och PLENTY – kommuniceras kontinuerligt.

About Digital Product Passports (DPP)

Digitala produktpass (DPP) är en uppsättning hållbarhetsdata som möjliggör cirkulära produkter och affärsmodeller. En enhetlig digital representation av en fysisk produkt skapar ett förbättrat informationsutbyte längs värdekedjan, som gör det möjligt att verifiera och hantera produkternas hållbarhet.

Produktpassen innebär att varje produkt har en unik identitet som kan kopplas till en eller flera datakällor med information om just den produkten. Företag och konsumenter får med produktpassen tillgång till produktinformation direkt från leverantören eller andra datakällor valda av leverantören. Informationen kan handla om produktens hållbarhetsprestanda, ursprung, garanti, återvinning och instruktioner för montering eller reparationer. (Källa: GS1)

ESPR – den nya EU-lagstiftningen

Europa är i början av sin transformation till en mer cirkulär ekonomi och siktar på att bli världens mest hållbara region. Digitala produktpass ingår i en ny ramlagstiftning från EU – Ecodesign Sustainable Products Regulation (ESPR), som en del i EU gröna giv, med syfte att uppfylla Europas åtagande i Parisavtalet och FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Förslaget omfattar i stort sett alla fysiska produkter på den europeiska marknaden i alla produktområden med undantag för livsmedel, djurfoder och medicinska produkter där annan lagstiftning med liknande krav gäller. Lagen beslutades under april 2024 och reglerna kommer rullas ut successivt fram till cirka 2030. (Källa: GS1)

Kontakt

Aktuellt

Våra projekt inom Framtidens material