Människans Natur 2017 – Sanning och Konsekvens
För sjunde året i rad arrangerade Axfoundation Människans Natur i oktober 2017, den årliga konferens som undersöker människans inre och yttre natur, och naturen själv. Årets tema var Sanning och konsekvens och konferensen på Fotografiska samlade 230 gäster under en oktobereftermiddag med påföljande middag. I vanlig ordning ville vi dissekera ett ämne utifrån olika synvinklar och konferensen innehöll fem teman.
Sanningens natur inledde konferensen på Fotografiska, då sanningen utforskades ur olika perspektiv; filosofins, medias, hjärnans och språkets. En sanning är förvisso obestridlig rent vetenskapligt, men människans hjärna sätter krokben. Vi är inte riktigt riggade för faktagranskning och källkritik utan snarare programmerade att vädra fara och rationalisera, främlingsfientlighetens och fördomarnas bästa gåva. Vi är känslostyrda och påverkas av ord och retorik, och vi är underkastade medias bild-, rubrik- och klickstyrda makt. Det finns med andra ord trösklar att ta sig över för att vidimera sanningshalt. Konsekvensen är att vi måste ha ett kritiskt sinne och ta ett individuellt ansvar för vilka sanningar vi egentligen håller för sanna.
Sanningen och media var ett block som oundvikligen kom att ta avstamp i president Trumps uttalanden och dess konsekvenser. Vi fick veta att det pågår en internationell kampanj emot Sverige i högerextrema kanaler – som inte sällan tar sig vidare in i traditionella medier – för att måla upp en bild av hur flyktingkrisen hotar vår demokrati. Ett slagsmål i ett köpcentrum kan förvandlas till ett ”civil war” i en ”no-go-zone” och fejk news om våldsstatistik etiketterar Stockholm ”rape capital”. Men det finns motståndsrörelser, som t ex the Local, en nyhetssajt vars grundare ägnar sig åt att lägga fejkade Sverigenyheter tillrätta och se till att trollens versioner halkar ner från sökmotorernas topp. Fotoboken Last Night in Sweden, utgiven av Bokförlaget Max Ström, har tagit Trump på orden och låtit ett hundratal svenska fotografer dokumentera hur en vardagskväll i Sverige kan se ut. På konferensen fick vi se ett urval av bilderna genom ett bildspel.
Sanningen och mobilitet diskuterade hur migration och människors rörelse över gränser beskrivs, uppfattas och behandlas – politiskt såväl som medmänskligt. Världens egentliga tillstånd är inte kompatibelt med hur vi tror oss veta att världens tillstånd är (fler flickor är utbildade och fler barn vaccinerade än vi tror), och det kan få till följd att biståndsflöden inte alltid går till de platser där fattigdom och nöd är som störst. Därmed förebyggs inte flyktingströmmar. Men migrerande människor är också en mobil kompetenspool, som behöver förutsättningar för att tas i bruk. ÖppnaDörren är ett exempel på initiativ som vill ge nya svenskar bättre förutsättningar att etableras på jobbmarknaden och i samhället.
Sanningen och jorden tog oss ner i myllan, bland mikroorganismer och maskar. Dessa är människans bästa vänner och en förutsättning för morgondagens skördar. Att vi måste ställa om våra pesticidutarmade storjordbruk står klart, om vi ska ha en chans att klara framtidens matförsörjning. Vi fick oss till livs flera praktiska exempel på hur detta ska gå till, bland annat genom perennt vete och ny teknik.
Sanningen och framtiden gav på handen att det är idag vi formar imorgon, våra tankar och handlingar nu blir avgörande för hur processer ska se ut i en framtid, för människan och naturen.
Medverkande på konferensen var: Jabou Foon (Sisters in Business), Jan Helin (SVT), Maureen Hoppers (ÖppnaDörren), William Håkansson (Vultus), Morten Kjaerum (Raoul Wallenberginstitutet), David R. Montgomery (University of Washington), Gustav Nilssonne (hjärnforskare), Angela Oguntala (Greyspace), Paul Rapacioli (the Local), Ola Rosling (Gapminder), Shanthi Rydwall-Menon (komiker), Alexandra Silfverstolpe Tolstoy (Data Act Lab), Anna Westerbergh (SLU), Åsa Wikforss (SU), Jeppe Wikström (Bokförlaget Max Ström), Maria Wolrath-Söderberg (Södertörns högskola), Ebba Åkerman och Lina Makso (Invitationsdepartementet). Moderator var Johanna Koljonen och spelade klezmermusik gjorde Freudenthal Klezmer Band.
Om Människans Natur
Seminarieserien Människans Natur är en informell salong med sand mellan tårna, där vi tar upp intressanta aspekter av människans inre och yttre natur, och vårt förhållande till planeten. Tillsammans med forskare, politiker, näringslivsprofiler, lokala bönder, journalister, civilsamhällesrepresentanter och andra gamla kompisar utforskar vi möjligheter och lösningar för en hållbar utveckling av samhället från ett vetenskapligt, tekniskt, kulturellt och socialt perspektiv.