Framtidens material
Sex av de nio planetära gränserna har överskridits. Globalt har användningen av naturresurser tredubblats de senaste 50 åren och i Sverige lever vi som om det fanns fyra planeter. Dagens linjära ekonomiska system utnyttjar jordens resurser på ett ineffektivt sätt, med stora klimat- och miljöutmaningar som följd. Det behövs fler konkreta lösningar som bidrar till ett cirkulärt system som resurseffektivt tar vara på såväl råvaror som befintliga materialflöden. Genom programområdet Framtidens material samlar Axfoundation forskare, företag och experter inom hela materialområdet för att tillsammans hitta lösningar för hållbara värdekedjor och ett cirkulärt utnyttjande av naturresurser.
Dagens linjära ekonomi bygger på en kortsiktig affärslogik. Axfoundation utvecklar praktiska lösningar för att driva på omställningen till en cirkulär ekonomi.
Problemet
Sedan 1970 har BNP ökat med 400% och levnadsstandarden har förbättrats markant för miljontals människor – men det har skett på bekostnad av klimatet och miljön. Under samma period har utvinningen av förnybara och ändliga naturresurser tredubblats. Utan snabba, konkreta lösningar för en hållbar användning av resurser kan materialanvändningen öka med 60 % till 2060. Detta samtidigt som 70% av dagens klimatpåverkan beror på en ohållbar resursanvändning. Det krävs en omfattande omställning för en hållbar utveckling – och det behövs praktiska lösningar för att minska det materiella avtrycket och samtidigt bidra till affärsnytta.
0
procent av allt materialvärde i ekonomin går förlorat efter endast en användarcykel.
0
procent av förlusten av biologisk mångfald beror på uttag och förädling av råvaror och material
0
procent av den globala vattenstressen beror på uttag och förädling av råvaror och material
0
procent – så mycket måste Sverige minska utnyttjandet av jungfruliga råvaror till år 2050 för att rymmas inom de planetära gränserna
Om programmet
Inom programområdet Framtidens material utvecklar Axfoundation lösningar för framtidens cirkulära och resurseffektiva materialsystem. Tillsammans med partners driver vi piloter och innovationsprojekt i praktiken – för att sedan, om de visar sig vara framgångsrika, skala upp och sprida dem. Våra projekt fokuserar på biobaserade råvaror, restströmmar, digitala värdekedjor och en cirkulär ekonomi med målet att accelerera den hållbara omställningen.
För att skynda på ett materialskifte och bidra till systeminnovation samlar vi representanter från olika delar av materialområdet; forskare, experter, leverantörer, producerande och säljande företag, entreprenörer, branschorganisationer med flera. De sektorer vi gräver extra djupt i är detaljhandeln, dagligvaruhandeln, tillverkande industri och förnybar energi, men vi nosar även på andra branscher.
Materialskifte & Systeminnovation
Axfoundations satsningar bidrar till ett materialskifte till exempel genom att tidigt i systemet ersätta icke-förnyelsebara och jungfruliga råvaror (t.ex. oljebaserad plast) med hållbart producerade och förnyelsebara och råvaror och material (t.ex. vass, hampa, alger eller ull).
De projekt vi driver utgår också från ett systemperspektiv. Det innebär att vi tillsammans med en bredd av aktörer arbetar med ett antal systemdimensioner för att undanröja hinder och stärka förutsättningarna för långsiktiga skalbara lösningar. Dessa dimensioner omfattar:
- Teknik, produkter & processer
- Policy & regelverk
- Fysisk & digital infrastruktur
- Affärsmodeller & investeringar
- Beteendeförändring
Torsåker gård, Axfoundations testgård och utvecklingscentrum är en värdefull katalysator i vårt arbete.
Ökade störningar i internationella leverantörsled och på sikt en ökad resursknapphet innebär att traditionella linjära affärsmodeller nu är mer riskfyllda. Att minska sitt materiella fotavtryck och sitt beroende av jungfruliga råvaror samtidigt som företag hittar nya affärsmöjligheter är centrala drivkrafter för den cirkulära omställningen. Vi på Axfoundation är övertygande om att framtidens bolag är de som skapar affärsvärde och lönsamhet genom att bli smartare i resursutnyttjandet.
– Hanna Hobohm Skoog, Programområdeschef Framtidens material
Framtidens framgångsrika företag
För att lyckas gå från dagens mestadels linjära ekonomiska system som bygger på en kortsiktig affärslogik, till ett hållbart cirkulärt system behöver företag gå i bräschen. Att driva utvecklingen framåt kan innebära att företag säkerställer att alla sidoflöden av råvaror eller material i den egna produktionen får en kommersiell avsättning. Eller att utveckla kunderbjudanden där företaget kan kapitalisera på samma produkt flera gånger och därmed samtidigt möjliggör att produkten används så länge som möjligt i ekonomin. Framgångsrika, lönsamma, cirkulära lösningar kräver samverkan över sektorer och gränser.
Grundpelarna för en cirkulär ekonomi är att:
- Råvaror, material och produkter nyttjas och återanvändas så länge som möjligt i ekonomin – med så högt värde som möjligt bevarat.
- De ekosystem vi är beroende av för uttag av naturresurser och råvaror återställas och bevaras, för att på så sätt säkerställa en långsiktig tillgång på material.
- Avfall och restströmmar tillvaratas som resurser och så långt som möjligt designas avfall bort från början.
Resultat
I Axfoundations resultatrapport – Act to inspire & inspire to act – finns ett axplock av de framgångsrika resultaten från programområdet – men vi delar också med oss av exempel från då saker inte riktigt gick som planerat. För det krävs mod att misslyckas för att innovera och accelerera lösningar för en mer hållbar värld.