Antibiotika inom livsmedelsproduktion – för en ansvarsfull antibiotikaanvändning

Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot människors hälsa. För att bromsa utvecklingen måste mer göras inom flera områden, inte minst livsmedelsindustrin där överanvändning av antibiotika är ett utbrett problem. Sedan 2013 samarbetar Axfoundation med en bredd av aktörer för att i praktiken adressera den viktiga frågan om antibiotikaresistens. Det övergripande målet: att främja ansvarsfull antibiotikaanvändning inom livsmedelsproduktionen – i Sverige och internationellt.

Problem

Överanvändning av antibiotika är ett utbrett problem i livsmedelsproduktionen. Idag används ca 70% av all antibiotika på en global nivå till djur – endast 30% går till hälso- och sjukvård för människor. Det finns en tydlig koppling mellan dålig djurhållning och en omfattande användning av antibiotika. Sverige har visat att det går att minska användningen av antibiotika i djurhållningen radikalt med bibehållen produktion, och jämfört med många länder har Sverige i genomsnitt mycket låg förbrukning. Men i flera andra länder är problemet fortsatt stort.

Antibiotika används i dessa fall inte endast när djuren är sjuka, utan i preventivt syfte för att klara av att hålla djuren friska i en undermålig miljö. Antibiotika används också i rent tillväxtökande syfte, något som förbjöds i Sverige 1986 och inom EU 2006. Den intensiva djuruppfödningen är en av orsakerna till att antibiotikaresistens utvecklas.

Ju mer antibiotika som används desto större är risken för att bakterierna utvecklar resistens, motståndskraft och immunitet mot antibiotika. Medicinen biter helt enkelt inte längre. Resultatet blir en ökad spridning av resistenta bakterier, mellan människor, mellan djur, och mellan djur och människor, vilket skapar ett globalt folkhälsoproblem. Både Världshälsoorganisationen (WHO) och Folkhälsomyndigheten anser att antibiotikaresistens är ett av de största hoten mot människors hälsa. Globalt beror ca 1,2 miljoner dödsfall årligen på infektioner orsakade av resistenta bakterier. År 2050 beräknas 10 miljoner människor dö i antibiotikaresistenta infektioner om inte krafttag tas för att motverka utvecklingen.

Alla aktörer inom livsmedelskedjan har ett ansvar för att spridning av antibiotikaresistens i djurhållningen minimeras. Foto: iStock

Alla aktörer inom livsmedelskedjan har ett ansvar för att spridning av antibiotikaresistens i djurhållningen minimeras. Foto: iStock

Vår lösning

För att nå en ansvarsfull antibiotikaanvändning som minimerar risken för att resistens utvecklas behöver ett ökat ansvar tas inom alla sektorer som använder antibiotika. Eftersom den största antibiotikaanvändningen sker inom djurhållningen, har alla aktörer inom livsmedelskedjan ett ansvar för att utvecklingen av antibiotikaresistens i djurhållningen minimeras. Effektiva insatser som når alla led kräver samverkan. Därför har Axfoundation tillsammans med företag, akademi, myndigheter samt bransch- och civilsamhällesorganisationer arbetat med en rad insatser för att belysa frågan och få fler att agera.

Djur ska hållas på ett sätt som ger dem utrymme att röra sig obehindrat och kunna vila på ett för djuren lämpligt sätt, enligt Antibiotikakriterierna. Foto: iStock

Djur ska hållas på ett sätt som ger dem utrymme att röra sig obehindrat och kunna vila på ett för djuren lämpligt sätt, enligt Antibiotikakriterierna. Foto: iStock

Vår insats

Sedan starten 2013 har Axfoundation drivit på förändringen genom en rad praktiska initiativ som berör ansvarsfull antibiotikaanvändning inom livsmedelproduktionen.

Antibiotikakriterierna

Tillsammans med en bredd av partners och experter har Axfoundation tagit fram Antibiotikakriterierna – ett handfast verktyg med syfte att få livsmedelsbranschen att bygga kunskap, ställa krav och följa upp sina leverantörer.

Ta del av kriterierna

Antibiotikaplattformen – från gård till gaffel

Ett samarbete mellan KSLA och Axfoundation där aktörer över sektorsgränser kraftsamlar för att tillsammans öka takten i arbetet mot antibiotikaresistens.

Läs mer

Antibiotikaspaningen – en omvärldsbevakning

Axfoundation skickar ut en nyhetsuppdatering varannan vecka om antibiotika, handel och djurskydd, framtagen av veterinär och antibiotikaexpert Jenny Lundström.

Läs mer och prenumerera

Antibiotikadialogen – praktiskt arbete med ansvarsfull antibiotikaanvändning

Axfoundation samlar regelbundet företag inom livsmedelssektorn som har en uttalad ambition att arbeta med en ansvarsfull antibiotikaanvändning i sina leverantörsled.

Läs mer

Visste du att…

Ibland uppstår missförstånd när det gäller antibiotika inom livsmedelsproduktion. Här är fyra saker som är bra att känna till.

Antimikrobiell resistens (AMR) och antibiotikaresistens: AMR är ett samlingsbegrepp för mikroorganismers (exempelvis en bakteries, ett virus eller en parasits) förmåga att stå emot behandling med läkemedel, bekämpningsmedel med mera. Antibiotikaresistens ingår i samlingsbegreppet AMR.

Antibiotikaresterna i maten är så små att de inte är en hälsorisk för människor: Inom EU finns strikta regler för hur mycket rester av antibiotika som får finnas i mat. Reglerna säger också att djur som behandlats med antibiotika t.ex. inte får slaktas direkt.

Risken att smittas med antibiotikaresistenta bakterier via maten bedöms vara liten: Risken är istället större att lantbrukare smittas direkt av sina djur och sedan sprider de resistenta bakterierna vidare till andra människor. Spridning av resistenta bakterier sker mellan djur, mellan människor och mellan människor och djur.

Antibiotika används även i växtodling: Främst sker detta i fruktodling med syftet att skydda träd från bakteriella sjukdomar. Användningen är än så länge marginell jämfört med djursektorn, men innebär att antibiotika appliceras direkt i den externa miljön.

Resultat

Arbetet som Axfoundation har bedrivit under flera år har inspirerat flera andra viktiga initiativ för minskad användning av antibiotika. Ett urval av dessa är:

  • 2018: ReaAct: Expertorganisationen ReAct har utvecklat en Toolbox på humansidan, och Axfoundation har bidragit till en vidareutveckling av Toolboxen att också innefatta djurhälsovård, miljö och jordbruk. Världshälsoorganisationen (WHO) har rekommenderat ReActs Toolbox, och den nyttjas idag av användare över hela världen som ett verktyg i arbetet mot antibiotikaresistens.
  • 2019: Webbutbildning tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU): Axfoundation har stöttat utvecklingen av SLUs Massive Open Online Course (MOOC) på temat Effective livestock production with low use of antibiotics. Utbildningen riktar sig främst till djurhållare och yrkesverksamma som arbetar inom boskapsproduktionssektorn i låginkomstländer och tillväxtekonomier.
  • 2021: Sustainable Brand Index utser Axfoundations antibiotikakriterier till Årets Insats: Antibiotikakriterierna 2.0 uppmärksammades och tilldelades utmärkelsen Årets Insats av Sustainable Brand Index, Europas största oberoende varumärkesstudie med fokus på hållbarhet. Priset ges till initiativ som utmanar branschens normer och driver positiv förändring mot en mer hållbar framtid.
  • 2021: Utvalda till Food Systems Game Changers Lab och Solutions Accelerator: Juni 2021 blev Axfoundation, genom sitt arbete med Antibiotikakriterierna 2.0, utvalda bland drygt 500 nominerade att delta i Food Systems Game Changers Lab och Solutions Accelerator-program. Initiativet fokuserar på att identifiera och stödja lösningar som kan ha transformativ påverkan på det globala livsmedelssystemet.
  • 2022: Nya upphandlingskriterier för ansvarsfull användning av antimikrobiella medel i livsmedelsproduktion: Nätverket Health Care Without Harm – Europe med tusentals sjukhus och andra vårdinrättningar som medlemmar har utvecklat en uppsättning upphandlingskriterier för att uppmuntra ansvarsfull användning av antimikrobiella medel i livsmedelsproduktion och därmed bidra till minskad resistensutveckling. Axfoundation har varit delaktig och stöttat HCWH i deras utvecklingsarbete.

Kontakt

Aktuellt

Intervjuer

Våra projekt inom Framtidens mat

Aktuellt inom Framtidens mat