Innovativ baljväxtfärs nu i butik

2019-05-03: En ny svensk produkt bestående av växtrikets främsta proteinkällor skapar en baljväxtfärs som kommer till fyra Hemköpsbutiker den här veckan. Baljväxtfärsen har utvecklats på Torsåker gård, Axfoundations testgård och utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedel. Färsen innehåller inte sedvanlig soja utan fyra svenskodlade grödor – sötlupin, åkerböna, gråärt och raps. Baljväxtfärsen är rik på både protein och fibrer och kan användas som råvara i alla rätter där man annars använder köttfärs.

– Vår drivkraft är att öka den svenska odlingen av baljväxter. Vi behöver minska vår köttkonsumtion av klimat- och hälsoskäl och då är proteingrödor ett bra alternativ. Baljväxter binder dessutom kväve i marken vilket minskar behovet av gödningsmedel, ytterligare ett plus för miljö. Soja används idag i flitigt som ett alternativt protein, men idag odlas soja ofta under problematiska förhållanden långt ifrån Sverige med långa transporter och ohållbara odlingsmetoder. Med den här satsningen på baljväxter som sötlupin ville vi se vad vi kunde odla i Sverige för att bidra till ett proteinskifte, säger Madeleine Linins Mörner, programansvarig för Framtidens Mat, Axfoundation.

Urban Deli har tagit fram tre färdigrätter; en lasagne, en bolognese och en färdigkryddad tacofärs med färsen som bas. Rätterna finns till en början i fyra Hemköpsbutiker i Stockholm; Hemköp City,  Hemköp Mall of Scandinavia, Hemköp Torsplan och Hemköp Sabis Fältöversten.

#baljväxter, #livsmedel, #protein, #torsåker

Dela denna artikel

Aktuellt på Axfoundation

Alla artiklar