Kan ny EU-strategi innebära början på slutet för fast fashion?
2023.09.03
Stina Behrens spanar: Hur ser din klädkonsumtion ut? En stor del av det vi konsumerar räknas idag inte som funktionell konsumtion, alltså sådant vi faktiskt behöver, utan tillhör kategorin överkonsumtion. Årligen tillverkas runt 100 miljarder nya plagg i världen, där studier visar att ungefär hälften slängs redan inom ett år. Endast 10 procent av de kläder vi skänker kan säljas i Sverige igen och mycket transporteras vidare utanför Sveriges gränser. Kopplat till detta har bland annat Aftonbladet rapporterat om kläddumpningen i Västafrika som leder till en miljökatastrof i Benin.
Stina Behrens är beteendevetare och projektledare inom programområdet Hållbar produktion och konsumtion på Axfoundation.
Under de senaste åren har våra ökade inköp av mode bidragit till en miljökris, där sektorn står för hela 4 procent av världens totala koldioxidutsläpp. Globalt sett finns det redan tillräckligt med kläder för att de kommande sex generationerna inte ska gå utan plagg. Faktum är att inte ett enda nyproducerat plagg skulle behöva tillverkas från och med nu och 150 år framåt.
Globalt sett finns det redan tillräckligt med kläder för att de kommande sex generationerna inte ska gå utan plagg.
För att stävja den skenande utvecklingen röstade EU-parlamentet den 1 juni 2023 igenom den nya textilstrategin, som innebär hårdare krav på textilindustrin som behöver bli socialt och miljömässigt hållbar. Bland annat är det nu producenternas ansvar att textiler kan repareras, återbrukas eller återvinnas. Kanske kommer den nya strategin innebära början på slutet för fast fashion som affärsmodell?
Så vad kan vi individer göra här och nu för att minska nykonsumtion? Vi kan förstås köpa secondhand eller handla från märken med hållbara produktionsmetoder. Men framför allt, vi kan byta, laga och vårda de kläder som redan finns i garderoben.
/Stina Behrens, Projektledare inom Hållbar produktion och konsumtion, Axfoundation