Inbjudan seminarium: Hållbar palmolja – hur tar vi oss dit?
2017.03.24
Palmolja används som ingrediens i en mängd olika produkter inom bland annat livsmedel, kemteknik och kosmetik. Det är globalt sett den mest använda vegetabiliska oljan. Att just palmoljan blivit mer populär än andra oljegrödor som till exempel soja, solros och raps, beror på oljans mångsidighet.
Palmoljeproduktionen har fört med sig miljömässiga och sociala utmaningar. Regnskog har röjts undan av både storföretag och småjordbrukare, vars avverkningsmetoder genererat stora mängder utsläpp av växthusgaser och blivit en stor klimatbelastning. Avverkning av regnskog hotar även lokalbefolkning och den biologiska mångfalden av både djur och växter.
Samtidigt ger oljepalmen skyhögt mer olja per ytenhet än andra oljegrödor. Den kräver mindre vatten och mindre bekämpningsmedel. Den bidrar också till ekonomisk utveckling för miljontals människor.
Kosmetik- och Hygienföretagen (KoHF), Svensk Dagligvaruhandel (SvDH) och Livsmedelsföretagen bjuder in till en eftermiddag om palmoljans för- och nackdelar. Vi passar också på att lansera vårt nya samarbete hållbarpalmolja.se, där vi vill öka kunskaperna, sprida verktyg och bidra till en mer faktabaserad diskussion om palmolja.
När: 30 mars
Tid: 13:00-16:00
Var: Näringslivet Hus, Storgatan 19 i StockholmArrangörer: Svensk Dagligvaruhandel, Kosmetik- och hygienföretagen, Livsmedelsföretagen.
PRELIMINÄRT PROGRAM
Kl. 12:00 – Wraps & kaffe
Kl. 13:00 – Moderator Nina Ekelund hälsar välkommen
Kl. 13:05 – Är palmolja alltid dåligt?
Gunnar Rundgren, jordbruksexpert, grundare av KRAV
Kl. 13:30 – Palmoljeproduktionens sociala konsekvenser
Kathleen McCaughey, Amnesty International
Kl. 13:50 – The road ahead – RSPO Next and RSPO Credits
Danielle Morley, European Director of Outreach & Engagement RSPO
Kl. 14:20 – TBA
Kl. 14:40 – Kaffepaus
Kl. 15:10 – Paneldiskussion:
Anders Carne, representant för RSPO
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood
Joakim Odelberg, journalist Mitt i Naturen SVT
Maria Rydlund, Naturskyddsföreningen
Kl. 15:30 – Kunskap och verktyg för företag och konsumenter
KoHF, SvDH och Livsmedelsföretagen presenterar hemsidan hållbarpalmolja.se
Kl. 15:45 – Sammanfattning & avslutning Nina Ekelund