Matproduktion med noll avfall? Och kan man äta insektsfisk?

2019.03.28

Går det att skapa en matproduktion där allt har ett värde och som ger noll avfall? Det var en av frågorna runt ämnet cirkulär matproduktion som drog fullt hus till panelsamtalet AGFO talk. Axfoundation var en av sponsorerna och passade på att berätta om sitt projekt kring cirkulärt fiskfoder.

Madeleine Linins Mörner är verksamhetsledare på Axfoundations testgård Torsåker och menar att kretsloppen måste slutas:

– Vi måste starta igång ordentligt med cirkulära produktioner; vi måste blir mer resurseffektiva. Till exempel är det ganska korkat att vår mat äter vår mat, bland annat genom att den odlade fisken äter vildfångad fisk, soja och spannmål, säger Madeleine.

I det spännande projektet kring hållbart fiskfoder arbetar Axfoundation tillsammans med partners inom såväl akademin som privatsektor och kommuner för att omvandla skräp till högkvalitativ foderråvara.

– Vi använder bland annat grönsaksavfall från grossisten Grönsakshallen Sorunda och brödsvinn från Axfood, avfall som företagen normalt får betala dyra pengar för att bli av med, fortsätter Madeleine. Men istället använder vi det för att mata insekter med. Insekterna är fulla med protein och fett och när de växt till sig görs de till pellets som sedan används för att mata regnbågslax för att sluta kretsloppet.

Nyligen testade en erfaren kockpanel fisk matad med insekter jämfört med fisk som ätit det vanliga fodret – ett test som gav mycket bra smakutvärdering.

– Vi vet att det funkar! Det visade sig vara mer vildfisksmak och bättre textur i den insektsmatade fisken. Det är en viktig aspekt när man gör hållbarhetsprojekt. Om det ska sluta i en produkt så måste den vara god – för annars finns det ingen som vill köpa den.

Hållbart fiskfoder, där skräp omvandlas till högkvalitativ foderråvara, är ett exempel på ett cirkulärt projekt som Axfoundation jobbar med. Projektet satsar nu på att skala upp verksamheten tillsammans med ett antal avfallsbolag i Sveriges kommuner.

Aktuellt inom Framtidens mat