Öppet brev fördömer domen mot Andy Hall
2016.12.22
Ett öppet brev till Thailands premiärminister General Prayut Chan-o-cha fördömer den fällande domen mot arbetsrättsaktivisten Andy Hall. Brevet publicerades den 10 december, på International Human Rights Day, och samlade 110 signaturer.
Bakgrunden är den hårda domen på fyra års fängelse mot arbetsrättsaktivisten Andy Hall, som har granskat matindustrin i Thailand i många år och avslöjat systematiskt utnyttjande av burmesiska migrantarbetare. Hall dömdes till fyra års fängelse för förtal och databrott i september 2016. Domen övergick snart till villkorlig dom och slutligen ogillades hela målet av Thailands högsta domstol. Likväl tvingades Andy Hall att lämna Thailand i början av november av säkerhetsskäl, då han återigen hotades av förtalsåtal på grund av sin research och sitt engagemang för migrantarbetares rättigheter i Thailand, denna gång i ett fall som berörde kycklingindustrin.
Att migrantarbetare från Myanmar, Kambodja och Laos riskerar att utnyttjas i matindustrin i Thailand är ett problem som berör många företag i nordiska länder med värdekedjor i Thailand. Under hösten 2016 tog Axfoundation initiativ till två branschmöten i samarbete med Svensk Handel och Svensk Dagligvaruhandel för att diskutera eventuella gemensamma åtaganden. Andy Hall var gäst på mötet i september, bara några dagar efter den fällande domen. Han berättade då om sitt arbete med och för organisationen Migrant Workers Rights Network (MWRN).
Domen mot Hall har upprört organisationer och beslutsfattare i hela västvärlden. Det protestbrev som riktade sig till Thailands premiärminister formulerades av Human Rights Watch i Thailand och undertecknades av ett antal svenska aktörer, förutom Axfoundation av företagen Axfood, Martin & Servera, Coop, Norvida och Svensk Cater. Därutöver ett antal svenska civilrättsorganisationer. Totalt samlade brevet signaturer från 60 organisationer i civila samhället, 28 ur fackrörelsen, 13 ur privat sektor samt 9 EU-parlamentariker.
Tidigare granskningar av den thailändska fiskeriindustrin har avslöjat slaveri och barnarbete. EU har satt hård press på Thailand genom att utfärda ”yellow card” och Thailand har vidtagit åtgärder. Nya lagar har lanserats under sommaren 2016 som bättre ska ta tillvara migranternas rättigheter. Axfoundation fortsätter följa frågan och driva på initiativ som kan bidra till förbättringar.