PLATE och PLENTY – nya centrum ska stärka Sveriges livsmedelssystem
2025.02.18
Forskningsrådet Formas finansierar fem nya livsmedelscentrum med 300 miljoner kronor. Axfoundation ingår som partner i två av dem, PLATE och PLENTY. På temat beredskap, hållbarhetsomställning och konkurrenskraft ska näringsliv tillsammans med forskare och offentliga aktörer utveckla lösningar på temat beredskap och konkurrenskraft. Axfoundations innovationsarbete kommer att bedrivas på Torsåker gård.
Axfoundation är sedan tidigare med i centrumbildningen Blå mat – centrum för framtidens sjömat, en av tre Formas-finansierade livsmedelscentrum där SustAinimal och Pan Sweden är de andra två.
I februari 2025 fick dessa tre centrumbildningar sällskap av fem nya Formas-finansierade livsmedelscentrum. Axfoundation ingår som partner i två av dem; PLATE som handlar om hållbara måltider och PLENTY som fokuserar på cirkulär livsmedelsförsörjning.
PLATE ska utveckla hållbara måltider
PLATE handlar om att utveckla måltider som är hållbara, hälsosamma och kostnadseffektiva – samtidigt som de bidrar till beredskap och motståndskraft. Stockholm Resilience Centre blir sätet för centret i direkt samarbete med forskare från SLU, KTH och Beijerinstitutet vid Kungliga vetenskapsakademin.
Den övergripande visionen är ”En stark måltidssektor som kan spela en nyckelroll i ett resilient, hållbart och konkurrenskraftigt Sverige för allas välfärd”.
– Vi kan nå den visionen genom att skala goda praktiker. Nobelgröten ett bra exempel. Den påverkar våra värden kring vad som är intressant att äta, säger Line Gordon, föreståndare för Stockholm Resilience Centre.
De hydrotermiskt behandlade kornen på Nobelmiddagen kommer från projektet Mineralskiftet som Axfoundation drev med bland andra Hidden in Grains, som står bakom innovationen, och som kocken Jessie Sommarström gjorde gröt av.
Centret PLATE samverkar med parter som arbetar med måltider inom offentlig och privat sektor i Sverige. Här får Axfoundation en central roll genom att praktiskt utveckla och testa måltider och ingredienser på Torsåker gård, i samarbete med andra parter.
PLATE koordineras av Stockholm Resilience Centre. Medverkande partners är Bodens kommun, Uppsala kommun, Stockholm stad, Region Gävleborg, Livsmedelsverket, Compass Group, MAX, TV4/Köket.se, WWF, Reformaten, Eldrimner, Martin & Servera, LiveGreen och Axfoundation.

Marcus Lundstedt, kommunikationschef på Stockholm Resilience Centre, och Fredrik Larsson, affärschef på TV4/Köket.se, introducerade sina verksamheter på PLATE:s kick-off i februari 2025.

Axfoundation bjöd på framtidens mat med ingredienser som broccoliblad, blod och Toast Skagen gjord på musslor.
PLENTY ska stärka livsmedelsförsörjningen
PLENTY är utformat som ett nytänkande forskningscenter med målet att stärka Sveriges livsmedelsförsörjning och främja ett symbiotiskt och cirkulärt livsmedelsekosystem. Centret ska bidra till hållbar omställning, konkurrenskraft och krisberedskap i det svenska livsmedelssystemet.
PLENTYs huvudsakliga mål är att kartlägga och optimera användningen av sidoströmmar och restflöden i den svenska livsmedelskedjan för att minska importberoendet och öka den inhemska livsmedelsproduktionen. Detta är viktigt ur flera aspekter.
All form av livsmedelsproduktion sätter press på ekosystemen. Jordbruket står idag för en tredjedel av de globala växthusgasutsläppen och använder 70% av allt färskvatten. Livsmedelssektorn är ansvarigt för 70 % av förlusten av biologisk mångfald på land och närmare 90 % av världens marina fiskbestånd är fullt utnyttjade, överutnyttjade eller uttömda.
– Faktumet att en tredjedel av allt vi producerar aldrig hamnar i någons mage är det yttersta beviset på ett system i förfall. Vi måste därför gå från ett linjärt livsmedelssystem till ett cirkulärt, säger Madeleine Linins Mörner, programansvarig på Framtidens mat.
Att omvandla materialflöden, som för närvarande betraktas som avfall eller svinn, till värdefulla tillgångar kan ge nya affärsmöjligheter. I cirkulära livsmedelssystem minimeras exempelvis matsvinn och överanvändning av näringsämnen, och om restflöden inte kan undvikas utnyttjas de på det mest hållbara sättet.
PLENTY koordineras av Kungliga Tekniska Högskolan. Medverkande partners är Handelshögskolan i Stockholm, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), IVL Svenska Miljöinstitutet och Örebro universitet, Arla Foods, ICA Sverige, Orkla Foods Sverige, Stockholm Vatten och Avfall och Axfoundation.
Formas är ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling. Syftet med Formas utlysning Centrumbildningar för ökad beredskap och konkurrenskraft i livsmedelssystemet där PLATE och PLENTY ingår, är att främja forskning som är av högsta vetenskapliga kvalitet och möter livsmedelssektorns och samhällets behov av ny kunskap och innovativa lösningar, allt för att stärka omställningen för svensk livsmedelsproduktion. De nya centrumbildningarna ska genomföra sina satsningar under fyra år.
Aktiviteter och resultat inom de livsmedelscentrum där Axfoundation ingår – Blå mat, PLATE och PLENTY – kommer att kommuniceras kontinuerligt.