Så in i baljan nyttigt, prisvärt – och gott
2025.03.19

För första gången finns det en storskalig svensk värdekedja för svenska baljväxtprodukter. Ett viktigt steg för svensk livsmedelsberedskap. Foto: Minna Berg/Axfoundation
Nu introduceras en inhemsk, storskalig värdekedja för svenskodlade baljväxter och produkter. Det kan bli genombrottet för svenskproducerade baljväxter som är lätta att tillaga och goda att äta.
Enligt det senaste förslaget på nationella kostråd bör vi äta baljväxter varje dag, för hälsan och miljöns skull. Det har visserligen funnits svenska baljväxter på marknaden, men de har antingen kokats utomlands eller säljs torkade – vilket kräver blötläggning och kokning – eller så har de haft ett så pass högt pris att de varit svåra för skolor och lunchrestauranger att använda. Den enkla anledningen är att det har saknats en värdekedja i Sverige.
Nu finns en sådan storskalig värdekedja, Axfoundation har samlat aktörerna och drivit utvecklingsarbetet. Baljväxterna odlas och skalas av Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter och kokas och tillreds av Sevan i Sigtuna. Jämfört med baljväxter som kokas utomlands har dessa produkter ett halverat klimatavtryck.
– Det är ett systemskifte vi vill åt, och nu finns en storskalighet för svenska baljväxtprodukter som är goda och som inte behöver långa transporter. Det är också ett viktigt steg för svensk livsmedelsberedskap, säger Veronica Öhrvik, projektledare, Framtidens mat på Axfoundation.
Baljväxtprodukterna är prisvärda och enkla att tillreda.
– Tack vare det här samarbetet kan professionella kök köpa helt svenskodlade och förädlade baljväxter till ett pris som gör att de kan använda dem varje dag, säger Anna Henning Moberg, Verksamhetschef på Torsåker gård, Axfoundations utvecklingscentrum.
Produkterna som nu lanseras av Martin & Servera för restauranger, hotell, skolmatsalar och sjukhus är blötlagda, kokta och frysta kikärter, kidneybönor och vita bönor, samt matinnovationerna falafel på gulärta och gråärta, och biff på gulärta med 7% broccoliblad. Rätterna är resultatet av samarbetet mellan Axfoundation och aktörerna i värdekedjan.
– Det känns fantastiskt inspirerande att utveckla goda rätter av en råvara som har så stora hälso- och miljöfördelar. För offentliga kök, som både har klimatmål att uppnå och svenska kostråd att följa, är de här produkterna klockrena, säger Elin Ingves Pyk, VD på Sevan.
Idag odlas baljväxter endast på runt två procent av den odlingsbara ytan i Sverige, trots alla smak-, hälso-, klimat- och odlingsmässiga fördelar.
– Det finns en enorm potential i det här nya samarbetet. Baljväxter är klimatsmarta och rika på protein och fiber. Nu gäller det att branschen och marknaden förstår mervärdet av svenskodlade och svenskproducerade baljväxter, säger Håkan Johnsson, VD på Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter.
Axfoundations förhoppning är att svenskodlade och svenskberedda baljväxter ska bli en naturlig grund i skolmaten och på lunchrestauranger, samt i förlängningen även i svenska hem. Det är bra för folkhälsan och planeten – och skapar nya jobb och bättre marginaler för odlarna.
- Läs mer om projektet Mer baljväxter på tallriken.
För mer information, vänligen kontakta:
- Viveka Risberg, Kommunikatör, Axfoundation, +46 (0)72 518 00 95,
- Anna Henning Moberg, Verksamhetschef på Torsåker Gård, Axfoundation, +46 (0)73 990 77 79,
- Veronica Öhrvik, Projektledare inom Framtidens mat på Axfoundation, +46 (0)73 055 38 51,
- Elin Ingves Pyk, VD på Sevan, +46 (0)769-45 58 90,
- Håkan Johnsson, VD på Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter, +46 (0)701 811 012,
Två tidigare framgångsrika projekt med baljväxter
- En tidigare framgångsrik satsning är Svensk baljväxtfärs som idag säljs i grossistled (under varumärket Svensk Baljväxtfärs) och i livsmedelsbutiker (under varumärket Svenskodlad Vegofärs). Den svenskodlade färsen har letat marsig in i såväl hemmakök som skolkök och lunchmatsalar – bland annat ingår den i kocken Jessie Sommarströms 50/50-pannbiff och köttbullar som säljs på Ikea.
- För att öka efterfrågan på baljväxter använder Axfoundation svenska baljväxter i produktutveckling där de bidrar med både smak, konsistens och nyttigheter. Ett gott exempel är Fish cakes med braxen och åkerböna.