Seminarium: Antibiotika utan bismak – läkemedelstillverkningens roll

2024.10.09

  • Datum: 27 nov 2024
  • Tid: 10.00-12.00
  • Plats: KSLA, Drottninggatan 95 B, Stockholm, eller Zoom (länken mejlas dagen före)
  • Anordnas av: Antibiotikaplattformen – från gård till gaffel, ett samarbete mellan Axfoundation och Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA). Plattformen kraftsamlar en bredd av aktörer över sektorsgränser för att tillsammans öka takten i arbetet mot antibiotikaresistens.

Anmäl dig här

Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot människors hälsa. För att bromsa utvecklingen måste mer göras inom flera områden. Ett sådant område är framställningen av aktiva läkemedelssubstanser såsom antibiotika, som används för att behandla såväl människor som djur.

Läkemedelssubstanser som kommer ut i naturen påverkar fiskar och vattenlevande djur redan vid mycket låga halter. Forskning har visat att utsläppen från antibiotikatillverkning riskerar att bidra till en ökad antibiotikaresistens. Miljöbakteriers resistens kan sedan spridas till bakterier som ger mycket svårbehandlade infektioner om de drabbar människor.

Hur ser dagens antibiotikatillverkning ut? Vilka krav ställs på och vilken information finns att tillgå kring var och hur läkemedel och ingående substanser är tillverkade? Vad görs för att minska tillverkningens bidrag till en ökad resistensutveckling? Hur tar olika aktörer, sektorer och branscher ansvar för att bidra till en positiv utveckling i frågan? Vad mer kan göras?

Välkommen till en aktuell och angelägen diskussion, som arrangeras av Antibiotikaplattformen, ett samarbete mellan Axfoundation och KSLA.

Anmäl dig här

Aktuellt inom antibiotika

Aktuellt inom Framtidens mat

Kontakt