Progress Report 2025

Varför bakas brownies med blod i testköket på Torsåker Gård? Vad gör ull och vass i odlingsbäddarna? Och vad hade den så kallade ”woke-gröten” på Nobelbanketten 2024 att göra med Axfoundation?
Svaren finns i Progress Report 2025, tillsammans med andra resultat från innovativa lösningar under 2023–2024 inom våra två programområden: Framtidens mat och Framtidens material.

 

Ur innehållet:

Lösningar och resultat i projekten
Har du hört talas om den första versionen av ett digitalt produktpass i en leverantörskedja för ull? Visste du att blåmusslor från Östersjön kan ersätta komponenter i konventionellt foder? Läs om dessa konkreta projektresultat och många andra exempel från 2023–2024.

Mod att misslyckas
För att lyckas med innovation måste man sikta högt och våga misslyckas. I de flesta projekt finns hinder som kräver omtag och anpassning. Plastic Progress Tools och hampaodling nådde inte hela vägen fram den här gången.

Möt våra partners
Utan våra samarbetspartners – primärproducenter, ullmäklare, handelsföretag, forskare, entreprenörer, produktspecialister och alla andra – så hade vi varken muskler, räckvidd eller förmåga att nå ut, och ända fram. Möt några av dem i rapporten.

Teamet
Lär känna det växande teamet på Axfoundation. Här finns bönder, kockar, beteendevetare, livsmedelsagronomer, måltidsekologer, biologer och experter på cirkularitet, tjänstedesign och växtodling bland mycket annat.

0

industrigrenar omfattas i våra nuvarande projekt, allt från jordbruk, energi, textil, avfallshantering, fiske, livsmedel och teknik.

0

projekt drivs inom områdena Framtidens Mat och Framtidens Material.

0

partners samarbetar i våra projekt, inklusive företag, akademiska institutioner, forskare, entreprenörer, myndigheter med flera.

0

forskare och praktiker samarbetar med Axfoundation i komplexa frågor relaterade till mat och material.

I rapporten lyfter generalsekreterare Maria Smith vikten av att arbeta lösningsorienterat och långsiktigt.

På Axfoundation är vi inte intresserade av projekt som brinner ut som tomtebloss. Vi vill skapa varaktig förändring genom effektfulla lösningar och samarbeten.

– Maria Smith, generalsekreterare för Axfoundation.

Höjdpunkter ur rapporten


F
ramtidens mat

  • Insekter, mykoprotein och musslor testas och utvärderas som foderingredienser för grisar, fjäderfä och värphöns inom projektet Framtidens foder.
  • Projektet Mineralskiftet har utvecklat nya produkter med hydrotermiskt behandlat korn, råg och vete.
  • Inom projektet Blod och rova har en rad nya produkter baserade på restströmmar inom livsmedel utvecklats och testats. Exempel på restströmmar är blod och njure samt pressrester från äpplen och morötter. En spännande chokladbakelse är Black Brownies – med blod istället för ägg.
  • Perent vete (kernza) och knylkorn har odlats och utvärderats. Den kommersiella potentialen för dessa perenna spannmålsgrödor har undersökts. Pizzor och bröd bakade med kernza-mjöl är några av resultaten.
  • Att ta tillvara hela fångsten och minska matsvinn är målet med flera projekt. I början av 2024 lanserades ’Sillenbergare’, en blandning av sillfärs och baljväxter, som den första produkten från projektet i utvalda butiker och restauranger.
  • Inom projektet Smart Svensk Sjömat lanserades 2023 en produkt av siklöja: boquerones. Efterfrågan var långt över tillgången med en tiofaldigt växande produktion under 2024. Tidigare blev siklöjan fiskfoder.
  • Den svenska baljväxtfärsen har tagit sig in i svenska hem, skolkök och lunchrum. Den ingår också i kocken Jessie Sommarströms 50/50 kött- och bönbiff, som säljs på IKEA.

Framtidens material

  • The Fiber Traceability Initiative resulterade i implementeringen av digital spårbarhet genom hela ullvärdekedjan, från gård till butik, med hjälp av en QR-kod som drivs av GS1.
  • The Climate Education Tool nådde cirka 20 000 användare.
  • Projektet Skördad Vass har testat och utvärderat vass som jordförbättringsmedel, hästfoder och för utvinning av cellulosa att användas i förpackningar och engångsartiklar.
  • The Swedish Wool Initiative resulterade i en rad produkter med svensk ull som råmaterial inom möbler, mode, friluftsliv och heminredning.
  • En affärsmodell har utvecklats inom projektet Returbar, projektet som utvecklar ett cirkulärt system för matkassar i e-handeln.
  • CircSolar-projektet utvecklar ett förslag för ett nytt nationellt system för cirkulär hantering av solpaneler.
  • YeastGuard-projektet undersöker om jästsvampar som naturligt förekommer i svensk honung kan användas för ytterligare applikationer inom livsmedelsindustrin.

Intervju med Antonia och Alexandra

”För att driva förändring måste vi arbeta på alla fronter. Vi är en motståndsrörelse mot likgiltighet, handlingsförlamning och byråkratisk stagnation.” Så beskriver Axfoundations ordförande, Alexandra Mörner, organisationens drivkraft.

I en personlig intervju delar Alexandra och grundaren Antonia Ax:son Johnson med sig av insikter och minnesvärda lärdomar.

Styrelseordförande Alexandra Mörner och grundare Antonia Ax:son Johnson bland mogna kernza-ax. Torsåker gård i bakgrunden.

Styrelseordförande Alexandra Mörner och grundare Antonia Ax:son Johnson bland mogna kernza-ax. Torsåker gård i bakgrunden.

En polisbil körde upp på min uppfart. Jag blev förstås nervös och undrade vad som hade hänt. Fyra poliser steg ur bilen och höll upp en växt. De sade att jag hade blivit anmäld för att odla hampa.

– Antonia Ax:son Johnson, grundare och styrelseledamot i Axfoundation.

Detta har hänt på Torsåker gård

Torsåker gård har blivit en alltmer levande knutpunkt för hela Axfoundation-teamet, liksom för forskare och praktiker. Som utvecklingscentrum för framtidens hållbara material- och livsmedelssystem har Torsåker gård lockat besökare som vi valt att prioritera. De senaste åren har vi fått möjlighet att visa svenska och internationella beslutsfattare, experter och dignitärer praktiska exempel på innovation inom mat och material.

EU:s jordbruksministrar besökte Torsåker gård 2023. Här lyssnar de till Maria Smith om arbetet inom antibiotikaprojektet.

EU:s jordbruksministrar besökte Torsåker gård 2023. Här lyssnar de till Maria Smith om arbetet inom antibiotikaprojektet.

Fakta ur rapporten: Mer näring för pengarna

Inom Framtidens mat har en metod utvecklats för att uppskatta näringskostnad och näringsvärde, baserat på konceptet näringstäthet.

Här är en topp-fem-lista över de mest och minst näringsrika livsmedlen för pengarna bland vanliga svenska livsmedel:

Topp fem
Allra mest näring för pengarna

  1. Lever
  2. Solrosfrön
  3. Morot
  4. Fryst brysselkål & broccoli
  5. Kålrot

Botten fem
Minst näring för pengarna

  1. Bacon
  2. Vispgrädde
  3. Chorizo
  4. Torkade tranbär
  5. Crème fraiche

Progress Report 2023

I Axfoundations Progress Report 2023 finns ett axplock av resultaten från verksamheten 2021–2023.

Kontakt