Svensk resursfisk – hela fångsten på tallriken
Trots en lång kuststräcka och hundratals sjöar importeras merparten fisk till Sverige, nästan 75 %....
Läs merTrots en lång kuststräcka och hundratals sjöar importeras merparten fisk till Sverige, nästan 75 %. Rekommendationen är att äta mer fisk, men för att konsumtionen ska vara hållbar behöver fler arter och en större andel av varje fisk som fångas landa på tallriken. I projektet Svensk resursfisk samarbetar aktörer från hela värdekedjan för att stärka ett långsiktigt och hållbart insjö- och Östersjöfiske. Projektet är en uppföljning och skalning av det tidigare projektet Underutnyttjade fiskarter, som resulterade i en storskalig infrastruktur för hantering, beredning och försäljning av svenska insjöfiskar samt produkter för food-service och konsumenter.
Trots en lång kuststräcka och hundratals sjöar importeras merparten fisk till Sverige, nästan 75 %....
Läs merMindre än en femtedel av Sveriges fiskfångst når tallriken. Ett enormt resursslöseri som projektet Sillfärs...
Läs merEtt matsystem som nyttjar ekosystemtjänster och samtidigt är lönsamt, är det möjligt? För att ta...
Läs merGår det att tillgodogöra sig likvärdiga mängder mineraler från växtbaserad mat som från kött? Tyvärr...
Läs merKan en light-version av regenerativt jordbruk vara nyckeln till att öka kolinlagringen i marken? Sedan...
Läs merPerenna grödor, det vill säga grödor som växer flera år på samma plats och inte...
Läs merAxfoundation och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) samlar såväl forskare som praktiker från Boden till Öland för...
Läs merEn stor del av den mat som produceras idag bedöms gå förlorad redan i steget...
Läs mer