Blod och rova – från matsvinn till nya livsmedel
En stor del av den mat som produceras idag bedöms gå förlorad redan i steget...
Läs merEn stor del av den mat som produceras idag bedöms gå förlorad redan i steget mellan produktion och handeln. Mängder av råvaror sorteras bort som avfall, används till djurfoder eller blir till biogas, på grund av att de exempelvis ser annorlunda ut eller att efterfrågan saknas. För att ta vara på dessa outnyttjade resurser, driver IVL Svenska Miljöinstitutet i samarbete med Axfoundation och en bredd av aktörer, ett projekt som ska ta fram goda, säkra och nyttiga livsmedel av dessa råvaror. Målsättningen är att bidra till ökad resurseffektivitet och lönsamhet inom den svenska livsmedelssektorn.
En stor del av den mat som produceras idag bedöms gå förlorad redan i steget...
Läs merNäringsrik, kolbindande och snabbväxande – hampa är en växt med många fördelar som har potential...
Läs merFör varje liter havredryck som produceras genereras samtidigt 2 dl pressrester, så kallat havreokara. En...
Läs mer“Vår mat ska helst inte äta vår mat.” Det var en av grundtankarna bakom projektet...
Läs merGenom ”Antibiotikaplattformen – från gård till gaffel” vill Axfoundation och KSLA kraftsamla och samordna en...
Läs merLivsmedelssektorn står för nära en tredjedel av de globala klimatgasutsläppen, 75-80% av förlusten av biologisk...
Läs merGår det att hitta ett alternativ till den köttråvara vi använder allra mest i Sverige,...
Läs merRis är ett av världens mest konsumerade spannmål, men odlingen är ofta förknippad med omfattande...
Läs mer