Sötlupinen, den nordiska sojan?
Om vi ska klara klimatmålen måste vår kött- och mejerikonsumtion minska. Tillväxten för kött- och...
Läs merOm vi ska klara klimatmålen måste vår kött- och mejerikonsumtion minska. Tillväxten för kött- och mejerisubstitut är stor, vilket är positivt. Dock är de flesta produkterna gjorda på soja. Soja har många näringsmässiga fördelar men odlas ofta i ohållbara jordbrukssystem och fraktas långt innan den når oss i Sverige. På Torsåker gård började Axfoundation testodla sötlupin redan 2017. Erfarenheterna från dessa odlingar, tillsammans med lärdomar från ytterligare sex samarbetsgårdar, ligger till grund för rapporten ”Sötlupin - den nordiska sojan”. Rapporten visar bland annat att sötlupin och åkerböna kan ersätta soja i både livsmedel och foder, med potentiellt minskade kostnader för lantbrukare.
Om vi ska klara klimatmålen måste vår kött- och mejerikonsumtion minska. Tillväxten för kött- och...
Läs merSoja som konsumentfråga växer och allt fler kunder kräver att företag tar ansvar för under...
Läs merI dag står livsmedel för cirka 25% av individens klimatavtryck. Samtidigt visar studier att konsumenter...
Läs merVi vet att vi på totalen måste äta mindre kött, både för vår hälsa och...
Läs merÖkande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot människors hälsa. För att...
Läs merI Sverige finns stora resurser av näringsrik sjömat, men endast ett fåtal arter landas och...
Läs merVisste du att cirka 80% av maten i en vanlig livsmedelsbutik är beroende av humlor...
Läs merDe flesta utmaningar som jordbruket brottas med idag – stora utsläpp av växthusgaser, jorderosion, näringsläckage...
Läs mer