SensAlg – kan alger bli vardagsmat?
Blå mat har stor potential att bidra till ett hållbart livsmedelssystem. Men då behöver vi...
Läs merBlå mat har stor potential att bidra till ett hållbart livsmedelssystem. Men då behöver vi äta mer – mycket mer – av så kallade extraktiva arter, som till exempel alger, vilka de flesta av oss idag bara äter med sushi. Det finns många fördelar med alger. Odlingen konkurrerar inte om åkermark och skörden är stor. Alger är dessutom en bra källa till många näringsämnen som mineraler, fiber och protein. Ändå är utbudet blygsamt. Det vill Axfoundation ändra på, genom att utveckla nya, goda algbaserade livsmedel och göra alger till vardagsmat.
Blå mat har stor potential att bidra till ett hållbart livsmedelssystem. Men då behöver vi...
Läs merAtt ersätta kött med andra proteinkällor, såsom baljväxter, gynnar både hälsan och miljön. Därför har...
Läs merVass är ett hållbart men underutnyttjat material som, när den skördas, kan bidra till ett...
Läs merTrots en lång kuststräcka och hundratals sjöar importeras merparten fisk till Sverige, nästan 75 %....
Läs merNästan 60 % av all skördad frukt och grönt slängs. Det finns därmed ett stort...
Läs merMindre än en femtedel av Sveriges fiskfångst når tallriken. Ett enormt resursslöseri som projektet Sillfärs...
Läs merEtt matsystem som nyttjar ekosystemtjänster och samtidigt är lönsamt, är det möjligt? För att ta...
Läs merSolenergi är en ren och förnybar energikälla med stora miljö- och klimatfördelar, men också utmaningar....
Läs mer