Sojadialogen
Soja som konsumentfråga växer och allt fler kunder kräver att företag tar ansvar för under...
Läs merSoja som konsumentfråga växer och allt fler kunder kräver att företag tar ansvar för under vilka produktionsförhållanden sojan har odlats. Idag utgör soja en av världens största handelsgrödor och majoriteten används till djurfoder. Samtidigt som sojaodlingen bidrar till ekonomisk utveckling påverkar den också miljön och klimatet. Hur säkerställer vi att all soja som når svenska konsumenter produceras ansvarsfullt? Hur kan vi som liten marknad i Sverige tillsammans verka för bättre produktionsvillkor av soja? Det är exempel på frågor som sedan 2014 drivits genom Sojadialogen - ett unikt branschöverskridande samarbete mellan svenska foderföretag, livsmedelsproducenter, handelsföretag och intresseorganisationer. Mellan åren 2018-2021 stod Axfoundation värd för Sojadialogen och koordinerade samt utvecklade därmed arbetet i nätverket. Sedan början av 2022 drivs arbetet istället via den nya Svenska plattformen för riskgrödor med ETI Sverige som värd.
Soja som konsumentfråga växer och allt fler kunder kräver att företag tar ansvar för under...
Läs merI dag står livsmedel för cirka 25% av individens klimatavtryck. Samtidigt visar studier att konsumenter...
Läs merMigrantarbetare i Thailand är ett tidigare projekt där Axfoundation samlat livsmedelsbranschen i "The Nordic Initiative"...
Läs merVi vet att vi på totalen måste äta mindre kött, både för vår hälsa och...
Läs merDen mest effektiva vägen till etablering i ett nytt land går via jobb och språk....
Läs merAllt började med en praktisk hållbarhetsutmaning: Det tar 7–8 år för en utrikesfödd att hitta...
Läs merI Sverige finns stora resurser av näringsrik sjömat, men endast ett fåtal arter landas och...
Läs merVisste du att cirka 80% av maten i en vanlig livsmedelsbutik är beroende av humlor...
Läs mer