Hela plantan – mera skörd blir flera livsmedel
På Torsåker gård utvärderar Axfoundation hur man i praktiken kan ta vara på hela grödan...
Läs merIdag går en stor del av svenskodlade, näringsrika grönsaker, som blad och stjälkar, till spillo. Därför arbetar Axfoundation med att ta vara på hela plantan och förvandla spill till resurs. Genom att använda delar som annars kasseras kan skörden fördubblas och matsvinnet minska. Projektet Hela plantan samlar aktörer från hela värdekedjan för att minska matsvinn, stärka Sveriges beredskap och skapa nya produkter av råvaror som tidigare gått till spillo.
På Torsåker gård utvärderar Axfoundation hur man i praktiken kan ta vara på hela grödan...
Läs merDet finns en stor potential i möjligheten att kraftigt öka användningen av hönskött från äggproducerande...
Läs merBlå mat har stor potential att bidra till ett hållbart livsmedelssystem. Men då behöver vi...
Läs merAtt ersätta kött med andra proteinkällor, såsom baljväxter, gynnar både hälsan och miljön. Därför har...
Läs merVass är ett hållbart men underutnyttjat material som, när den skördas, kan bidra till ett...
Läs merTrots en lång kuststräcka och hundratals sjöar importeras merparten fisk till Sverige, nästan 75 %....
Läs merNästan 60 % av all skördad frukt och grönt slängs. Det finns därmed ett stort...
Läs merMindre än en femtedel av Sveriges fiskfångst når tallriken. Ett enormt resursslöseri som projektet Sillfärs...
Läs mer