Antibiotika inom livsmedelsproduktion – för en ansvarsfull antibiotikaanvändning

Ökande antibiotikaresistens är ett av de tio största globala hoten mot människors hälsa. För att bromsa utvecklingen måste mer göras inom flera områden, inte minst livsmedelsindustrin där överanvändning av antibiotika är ett utbrett problem. Sedan 2013 samarbetar Axfoundation med en bredd av aktörer för att i praktiken adressera den viktiga frågan om antibiotikaresistens. Det övergripande målet: att främja ansvarsfull antibiotikaanvändning inom livsmedelsproduktionen – i Sverige och internationellt.

Problem

Överanvändning av antibiotika är ett utbrett problem i livsmedelsproduktionen och det finns en tydlig koppling mellan dålig djurhållning och en omfattande användning. Globalt går volymmässigt mer antibiotika till djur än till människor, men i Sverige är läget det omvända. Tack vara proaktivt arbete går cirka en tiondel av den totala försäljningsvolymen av antibiotika till djur. Sverige har visat att det går att minska användningen av antibiotika i djurhållningen radikalt med bibehållen produktion, och jämfört med många länder har Sverige i genomsnitt mycket låg förbrukning. Men i flera andra länder är problemet fortsatt stort.

Friska djur behöver inte antibiotika – men globalt används fortfarande antibiotika för att behandla friska djur. Idag ger 20% av världens länder antibiotika i tillväxtbefrämjande syfte, något som förbjöds i Sverige 1986 och inom EU 2006. Utöver det förekommer även gruppbehandlingar av djur där endast ett fåtal individer konstaterats sjuka. Antibiotika används i dessa fall inte endast när djuren är sjuka, utan i preventivt syfte för att klara av att hålla djuren friska i en undermålig miljö. Den intensiva djuruppfödningen är en av orsakerna till att antibiotikaresistens utvecklas.

Alla aktörer inom livsmedelskedjan har ett ansvar för att spridning av antibiotikaresistens i djurhållningen minimeras. Foto: iStock

Alla aktörer inom livsmedelskedjan har ett ansvar för att spridning av antibiotikaresistens i djurhållningen minimeras. Foto: iStock

Ju mer antibiotika som används desto större är risken för att bakterierna utvecklar resistens, motståndskraft och immunitet mot antibiotika. Medicinen biter helt enkelt inte längre. Resultatet blir en ökad spridning av resistenta bakterier, mellan människor, mellan djur, och mellan djur och människor, vilket skapar ett globalt folkhälsoproblem. Både Världshälsoorganisationen (WHO) och Folkhälsomyndigheten anser att antibiotikaresistens är ett av de största hoten mot människors hälsa. Globalt beror ca 1,2 miljoner dödsfall årligen på infektioner orsakade av resistenta bakterier. År 2050 beräknas 10 miljoner människor dö i antibiotikaresistenta infektioner om inte krafttag tas för att motverka utvecklingen.

Vår lösning

För att nå en ansvarsfull antibiotikaanvändning som minimerar risken för att resistens utvecklas behöver ett ökat ansvar tas inom alla sektorer som använder antibiotika. Eftersom den största antibiotikaanvändningen sker inom djurhållningen, har alla aktörer inom livsmedelskedjan ett ansvar för att utvecklingen av antibiotikaresistens i djurhållningen minimeras. Effektiva insatser som når alla led kräver samverkan. Därför har Axfoundation tillsammans med företag, akademi, myndigheter samt bransch- och civilsamhällesorganisationer arbetat med en rad insatser för att belysa frågan och få fler att agera.

Djur ska hållas på ett sätt som ger dem utrymme att röra sig obehindrat och kunna vila på ett för djuren lämpligt sätt, enligt Antibiotikakriterierna. Foto: iStock

Djur ska hållas på ett sätt som ger dem utrymme att röra sig obehindrat och kunna vila på ett för djuren lämpligt sätt, enligt Antibiotikakriterierna. Foto: iStock

Vår insats

Sedan starten 2013 har Axfoundation drivit på förändringen genom en rad praktiska initiativ som berör ansvarsfull antibiotikaanvändning inom livsmedelproduktionen.

Antibiotikakriterierna

Tillsammans med en bredd av partners och experter har Axfoundation tagit fram Antibiotikakriterierna – ett handfast verktyg med syfte att få livsmedelsbranschen att bygga kunskap, ställa krav och följa upp sina leverantörer.

Ta del av kriterierna

Antibiotikaplattformen – från gård till gaffel

Ett samarbete mellan KSLA och Axfoundation där aktörer över sektorsgränser kraftsamlar för att tillsammans öka takten i arbetet mot antibiotikaresistens.

Läs mer

Antibiotikaspaningen – en omvärldsbevakning

Axfoundation skickar ut en nyhetsuppdatering varannan vecka om antibiotika, handel och djurskydd, framtagen av veterinär och antibiotikaexpert Jenny Lundström.

Läs mer och prenumerera

Antibiotikadialogen – praktiskt arbete med ansvarsfull antibiotikaanvändning

Axfoundation samlar regelbundet företag inom livsmedelssektorn som har en uttalad ambition att arbeta med en ansvarsfull antibiotikaanvändning i sina leverantörsled.

Läs mer

Visste du att…

Ibland uppstår missförstånd när det gäller antibiotika inom livsmedelsproduktion. Här är fyra saker som är bra att känna till.

Antimikrobiell resistens (AMR) och antibiotikaresistens: AMR är ett samlingsbegrepp för mikroorganismers (exempelvis en bakteries, ett virus eller en parasits) förmåga att stå emot behandling med läkemedel, bekämpningsmedel med mera. Antibiotikaresistens ingår i samlingsbegreppet AMR.

Antibiotikaresterna i maten är så små att de inte är en hälsorisk för människor: Inom EU finns strikta regler för hur mycket rester av antibiotika som får finnas i mat. Reglerna säger också att djur som behandlats med antibiotika t.ex. inte får slaktas direkt.

Risken att smittas med antibiotikaresistenta bakterier via maten bedöms vara liten: Risken är istället större att lantbrukare smittas direkt av sina djur och sedan sprider de resistenta bakterierna vidare till andra människor. Spridning av resistenta bakterier sker mellan djur, mellan människor och mellan människor och djur.

Antibiotika används även i växtodling: Främst sker detta i fruktodling med syftet att skydda träd från bakteriella sjukdomar. Användningen är än så länge marginell jämfört med djursektorn, men innebär att antibiotika appliceras direkt i den externa miljön.

Resultat & Tidslinje

Arbetet som Axfoundation har bedrivit under flera år har inspirerat flera andra viktiga initiativ för minskad användning av antibiotika och drivit förändring. Ett urval av dessa är:

  • 2013: Axfoundation börjar samarbeta med ett brett nätverk av aktörer för att utveckla branschövergripande antibiotikakriterier för den svenska livsmedelssektorn.
  • 2014: Antibiotikaspaningen lanserar – en kurerad omvärldsbevakning med fokus på handel, djurvälfärd och antibiotika.
  • 2014: Antibiotikakriterier 1.0 lanseras.
  • 2018: Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar ReAct’s Toolbox on Antibiotics, vars del om djurhälsovård, miljö och jordbruk utvecklats i samarbete med Axfoundation.
  • 2019: Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) lanserar sin första kostnadsfria Massive Open Online Course (MOOC) om låg antibiotikaanvändning i djurhållning, i samarbete med Axfoundation.
  • 2020: Antibiotikakriterier 2.0 lanseras.
  • 2020: Svensk Dagligvaruhandel antar en branschöverenskommelse baserad på de första sex av de åtta antibiotikakriterierna.
  • 2021: Antibiotikaplattformen – från gård till gaffel samt Antibiotikadialogen initieras.
  • 2021: Axfoundation deltar i expertgruppen för 2022 års statliga utredning En effektivisering och utveckling av Sveriges arbete för ansvarsfull och minskad antibiotika användning i djurhållningen globalt.
  • 2021: Antibiotikakriterier 2.0 för minskad antibiotikaanvändning i livsmedelsproduktion tilldelades priset Årets Insats av Sustainable Brand Index, Europas största oberoende varumärkesstudie med fokus på hållbarhet.
  • 2021: Axfoundation väljs ut att delta i Food Systems Game Changers Lab och Solutions Accelerator-program. Initiativet fokuserar på att identifiera och stödja lösningar som kan ha transformativ påverkan på det globala livsmedelssystemet.
  • 2022: En ny uppsättning upphandlingskriterier för den europeiska hälsosektorn släpps av Health Care Without Harm, inspirerade av Antibiotikakriterierna.
  • 2022: En studie om konsumentdriven efterfrågan på antibiotikasmarta val visar att mer information påverkar köpbeslut. Studien genomfördes av Axfoundation, Coop och Handelshögskolan i Stockholm.
  • 2023: Axfoundation blir medlem i AMR Multi-stakeholder Partnership Platform, koordinerad av WHO, WOAH, UNEP och FAO.
  • 2024: Global Leaders Group on AMR besöker Torsåker gård under sitt möte i Sigtuna, Sverige.

Kontakt

Aktuellt

Intervjuer

Våra projekt inom Framtidens mat

Aktuellt inom Framtidens mat