Hur ska vi hantera tillsatser i vår mat?

Seminarium för Axfood.

Intresset kring mat och dess innehåll har handlat mycket om mängden socker och fett, men debatten har förflyttats till E-beteckningar och användning och risker med tillsatser i våra matvaror.

Mats-Eric Nilsson, författare till boken ”Den hemlige kocken. Sanningen om fusket med maten på din tallrik”, inledde seminariet. Boken uppmärksammar det Mats-Eric Nilsson kallar livsmedelsbranschens medvetna fusk med hjälp av tillsatser i vår mat .

– ”Flertalet produkter marknadsförs som ”naturliga” och ”hemlagade”, när tillsatser egentligen tar upp en avsevärd del av innehållet. Konsumenten blir helt enkelt lurad.

Samtidigt vill jag självklart inte att folk ska bli sjuka och tillsatser som förlänger hållbarheten och håller bakterier borta är en nödvändighet. Det viktiga är att belysa onödiga tillsatser och konsumentens möjlighet att välja.”

 

Föreläsare: Mats-Erik Nilsson,författare: redaktionschef och matskribent på Svenska Dagbladet; Marie-Louise Danielsson-Tham, leg veterinär, docent i Livsmedelshygien speciellt livsmedelsmikrobiologi, professor i Livsmedelshygien, europeisk specialist i Food Science – Public Health Restauranghögskolan, Örebro Universitet

Dela denna artikel

Aktuellt på Axfoundation

Alla artiklar