Sötlupinen, den nordiska sojan?
Om vi ska klara klimatmålen måste vår kött- och mejerikonsumtion minska. Tillväxten för kött- och...
Läs merOm vi ska klara klimatmålen måste vår kött- och mejerikonsumtion minska. Tillväxten för kött- och mejerisubstitut är stor, vilket är positivt. Dock är de flesta produkterna gjorda på soja. Soja har många näringsmässiga fördelar men odlas ofta i ohållbara jordbrukssystem och fraktas långt innan den når oss i Sverige. På Torsåker gård började Axfoundation testodla sötlupin redan 2017. Erfarenheterna från dessa odlingar, tillsammans med lärdomar från ytterligare sex samarbetsgårdar, ligger till grund för rapporten ”Sötlupin - den nordiska sojan”. Rapporten visar bland annat att sötlupin och åkerböna kan ersätta soja i både livsmedel och foder, med potentiellt minskade kostnader för lantbrukare.
Om vi ska klara klimatmålen måste vår kött- och mejerikonsumtion minska. Tillväxten för kött- och...
Läs merVarför är blockkedjan, en teknik med sitt ursprung inom finanssektorn och kryptovalutor, intressant för livsmedelsbranschen?...
Läs merSoja som konsumentfråga växer och allt fler kunder kräver att företag tar ansvar för under...
Läs merI dag står livsmedel för cirka 25% av individens klimatavtryck. Samtidigt visar studier att konsumenter...
Läs merMigrantarbetare i Thailand är ett tidigare projekt där Axfoundation samlat livsmedelsbranschen i "The Nordic Initiative"...
Läs merVi vet att vi på totalen måste äta mindre kött, både för vår hälsa och...
Läs merDen mest effektiva vägen till etablering i ett nytt land går via jobb och språk....
Läs merAllt började med en praktisk hållbarhetsutmaning: Det tar 7–8 år för en utrikesfödd att hitta...
Läs mer