ReValue – Så kan digitala produktpass göra begagnat lönsamt
Hur kan varumärken tjäna pengar på att deras produkter används längre? ReValue utforskar hur digitala produktpass kan effektivisera vidareförsäljning av kläder. Projektet bygger på en teoretisk affärsmodell och testar i praktiken hur längre livslängd på kläder kan bli en lönsam affär för klädföretaget . ReValue tittar på breda lösningar, där effekter på livslängd, klimat och ekonomi kan mätas – och där cirkulär omställning understöds av branschgemensamma standarder.

ReValue utforskar om varumärken kan få del av intäkten från vidareförsäljning – en möjlig ny affärsmodell för framtidens cirkulära företag.
Problem
Textilindustrin är en av EU:s mest resurs- och klimatintensiva sektorer. I Sverige konsumerar vi i snitt 14 kilo kläder och hemtextilier per person och år. Över 90 procent av klimatpåverkan från svensk textilkonsumtion är kopplat till nyinköp, där siffran inkluderar klimatpåverkan från både produktion och kundens transport till och från butik. Men det är hur länge plagget används som avgör dess slutliga, totala klimatpåverkan; ju kortare livslängd, desto större resursförlust och klimatavtryck.
Trots ett ökande intresse från konsumenter är andrahandsmarknaden fortfarande begränsad och tekniskt underutvecklad. Plagg sorteras manuellt, saknar spårbar information och värderas utan datastöd. Den som lyckas kombinera cirkularitet med lönsamhet kan ta en ledande roll i framtidens textilindustri , därför behövs fler praktiska exempel.
Vår lösning
ReValue vill visa att det går att skapa lönsamhet, inte bara genom nyproduktion utan genom att produkter används längre. Baserat på en affärsanalys av konsultbolaget Accenture , som prognosticerar nya lönsamma affärsmodeller i andrahandsled, vill ReValue testa hur det kan gå till praktiken. Projektet undersöker hur digitala produktpass kan möjliggöra effektiviserad sortering, prissättning och autentisering. Standardiserad skickgradering och systemstöd – istället för manuell sortering och värdering – är andra viktiga inslag.
ReValue utforskar om varumärken kan få del av intäkten från vidareförsäljning – en möjlig ny affärsmodell för framtidens cirkulära företag. Projektet genomförs i dialog med flera aktörer i värdekedjan och fokuserar på affärsnytta, systemeffektivitet och interoperabilitet.
Vår insats
Axfoundation leder arbetet och samordnar aktörer i hela värdekedjan. Genom att facilitera samskapande, skapas förutsättningar för interoperabilitet och projektet säkerställer att lösningarna är affärsmässiga, mätbara och skalbara.
Vi vill undersöka hur digitala produktpass kan bana väg för affärsmodeller där det blir lönsamt för klädföretag med vidareförsäljning.
– Stina Behrens, Projektledare Framtidens material, Axfoundation
Resultat
En playbook av Accenture med insikter från analysfasen och affärsmodellsdesign lanseras i maj 2025. Playbooken bygger på ett pågående arbete med att identifiera affärslogik, tekniska lösningar och strategier som gör det möjligt att skala cirkulära modeller i praktiken.
Liten parlör
Digitala produktpass (DPP) är en specifik produkts digitala fingeravtryck, ofta avläsningsbar med QR-kod. DPP innehåller data om produktens tillverkning, material, koldioxidavtryck och – som i ReValue – återförsäljningsdata.
Interoperabilitet innebär att olika system, organisationer eller teknologier kan samarbeta och utbyta information på ett effektivt sätt.
Partners
I inledningsfasen deltar Filippa K, GS1 Sweden och Accenture, men ytterligare partners förväntas ansluta under projektets gång.