Trevligt folk – film för åttondeklassare

Våren 2013 anmäler sig Somalia till bandy-VM i Irkutsk, Sibirien – det första afrikanska laget någonsin. Men spelarna bor inte i Somalia, de bor i Borlänge och har aldrig tidigare stått på ett par skridskor.

Den kända duon Filip Hammar och Fredrik Wikingsson får nys på projektet och bestämmer sig för att följa arbetet och truppen under ett och ett halvt år. Resultatet blir Trevligt folk, en dokumentärfilm som med hjärta, hjärna och humor tar sig an ämnen som fördomar och rasism.

I skolan finns stora möjligheter att skapa positiva mötesplatser för elever med olika identitetsuttryck.  Skolan har i sin läroplan ett tydligt uppdrag att främja förståelse och empati för andra människor. För att stödja lärarna i detta uppdrag finns filmen tillgänglig för samtliga åttondeklasser i Sverige, utan kostnad på Teskedsordens hemsida.

Det är stiftelsen Teskedsorden, med delfinansiering från Axfoundation och Borlänge kommun som står bakom initiativet. En lärarhandledning finns tillgänglig för nedladdning.

De pedagogiska övningarna till filmen Trevligt folk är anpassade till högstadiet och kan användas för att introducera och fördjupa arbetet med mångfaldsfrågor, som integration och diskriminering. Övningarna är lämpade för ämnesövergripande undervisning och har stöd i läroplanen, särskilt för lärare som undervisar i svenska, svenska som andraspråk och samhällsorienterande ämnen.

Är du lärare i åttan? Beställ filmen här:  www.teskedsorden.se/trevligt-folk/

Dela denna artikel

Aktuellt på Axfoundation

Alla artiklar