Värphöna – en outnyttjad resurs

Uttjänta värphöns är idag en outnyttjad resurs. Värphönan ingår inte i äggproducenternas certifieringsprogram när hon värpt färdigt utan betraktas då som ett avfall som medför en kostnad att bli av med. Det finns en stor potential i möjligheten att kraftigt öka användningen av hönskött från äggproducerande fåglar och se till att branschen tar ansvar för hela värdekedjan med ägg och värphöna tillsammans.

Det finns en stor potential i att kraftigt öka användningen av hönskött från äggproducerande fåglar. Branschen bör tar ansvar för hela värdekedjan med ägg och värphöna tillsammans.

Det finns en stor potential i att kraftigt öka användningen av hönskött från äggproducerande fåglar. Branschen bör tar ansvar för hela värdekedjan med ägg och värphöna tillsammans.

Problem

Det finns runt 9 miljoner värphöns i Sverige idag. 5,5 miljoner höns byts ut varje år då de endast värper tills de är 80–90 veckor gamla. Därefter blir äggen för stora eller får för dålig kvalitet på skalet och takten i värpandet går ner. Hönan är då inte lönsam längre och tas ur produktion.

Äggproducenterna får betalt för äggen men får betala för att bli av med hönan. Det kan därför vara lockande att behålla hönorna några extra veckor för att få några fler värpta ägg per höna. Det gör att hönorna blir mer slitna och det finns större risk att de drabbas av skador under transport till slakt.

Hela produktionen behöver stärkas

För att öka efterfrågan på hönskött i Sverige är det viktigt att djuren som kommer till slakteriet är i bra skick samt att konsumentens förtroende för hönsköttet stärks. Avvikelser vid transport och slakt är ett problem och det är tydligt att arbetet med slakt av uttjänta värphöns behöver kvalitetssäkras. Det har konstaterats att de avvikelser inom djurvälfärd som rapporteras vid veterinärkontrollen på slakteriet kan uppkomma både vid slakt och i processerna vid urplockning av stallar och transport. Därför behöver hela produktionen ses över, stärkas och utvecklas.

De hönsprodukter som finns på marknaden idag innehåller i de flesta fall råvara från de höns som är föräldradjur till kycklingproduktionen. Dessa hönor är större och mer välutvecklade än hönor från äggproduktionen. En av anledningarna till att värphöns inte används i så stor utsträckning idag är att de jämfört med föräldradjuren från kycklingproduktionen innehåller relativt lite kött och köttet är förhållandevis grovfibrigt och trådigt. Ett lyxproblem kan tyckas, som dessutom är lätt avhjälpt med innovativ produktutveckling.

I testköken på Torsåker gård utforskar Axfoundation nya goda, näringsrika och hållbara produkter på höna. Ambitionen är att hitta innovativa lösningar för användning av kött från svenska värphöns.

I testköken på Torsåker gård utforskar Axfoundation nya goda, näringsrika och hållbara produkter på höna. Ambitionen är att hitta innovativa lösningar för användning av kött från svenska värphöns.

Vår lösning

För att uppnå målet att kött från fler värphöns ska konsumeras i Sverige så behöver hela värdekedjan stärkas. Axfoundation initierade därför ett projekt tillsammans med Stjärnägg inriktat på djurvälfärd för värphönor som värpt färdigt. Tillsammans med flera aktörer utvecklade Stjärnägg konkreta rutiner för hållbar slakt. När arbetet kring själva hönan stärkts så kommer nästa steg, då behöver kedjan från slakteri och ut till konsument stärkas. I testköken på Torsåker gård utforskar Axfoundation och partners nya goda, näringsrika och hållbara produkter på höna.. Fokus har varit att arbeta med maskinurbenad råvara som lämpar sig väl som ingrediens i sammansatta produkter som färsbollar och korv. Ambitionen är att hitta innovativa lösningar för användning av kött från svenska värphöns

Resultat

Satsningen har gett konkreta resultat. Stjärnägg har tagit fram checklistor och rutiner för alla steg innan själva slakten för att stärka äggproducenternas kunskap och rutiner kopplat till hönorna innan de lämnar gården för slakt. Detta program lanserade Stjärnägg 2023 som ett av målen kopplat till djurvälvärd i sin första hållbarhetsstrategi.

Ambitionen är att denna standard ska bli branschgemensam, men det krävs större strukturell förändring för att lyckas hela vägen. Stjärnägg har överlämnat hela sitt arbete till branschorganisationen Svenska Ägg där frågan nu bearbetas vidare.

Axfoundations utvecklingsarbete i testköken har lett till flera produkter som skulle kunna tas vidare till marknaden men då det fortfarande finns infrastrukturella problem i värphönsvärdekedjan avvaktar vi med lansering av nya produkter.

Partners

I projektet ”Värphöna – en outnyttjad resurs” samarbetar Axfoundation med Stjärnägg och Dagab, en del av Axfood.

Kontakt

Våra projekt inom Framtidens mat