Testodling av lupin på Torsåker

2017.05.18

Idag är det Fascinerande växters dag! På Axfoundation vill vi uppmärksamma dagen genom att berätta lite om våra testodlingar av lupin, en nyttoväxt som är verkligt fascinerande. I Sverige deltar institutioner från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) samt universiteten i Lund, Uppsala Umeå, Göteborg och Stockholm. 

Sverige importerar enorma mängder soja till Sverige varje år på grund av dess höga proteinhalt. Majoriteten ges till kycklingar, kor och grisar för att de ska växa fort men mycket används också till sojamjölk, vegetariska korvar, burgare och andra växtbaserade färdigmatprodukter. För att få fram stora volymer soja skövlar man bland annat regnskog i Brasilien.

Lupinbönan innehåller lika mycket protein som sojabönan (36%) plus alla essentiella aminosyror som människor och djur behöver. Lupinen är dessutom enklare än sojabönan att odla här i Sverige. Exakt hur långt upp i landet, på vilka jordar den trivs och hur den odlas bäst vet vi inte riktigt. Men att den har enorm potential att ersätta sojan och användas i en stor mängd livsmedel och till djurfoder är vi övertygade om. Därför har vi sått lupin av sorten boregine på tre olika sätt på Torsåker.

– Vi valde den nya lupinsorten boregine för att den har en låg alkaloidhalt. Alkaloider är beska, vilket få människor och djur uppskattar och som i stor mängd kan vara giftiga. Eftersom lupinen precis som andra baljväxter fixerar luftens kväve i jorden, bidrar den med näringstillskott till efterföljande grödor. Det gör den ännu mer intressant, säger Madeleine Linins Mörner som ansvarar för Torsåkerprojektet på Axfoundation.

Lupinen är släkt med jordnötter, sojabönor, linser och kikärter. Den variant som används till mat och foder kallas blå- eller sötlupin (Lupinus angustifolius) och är inte samma giftiga blomma som växer i vägrenenar och trädgårdar.

– Torsåker är ingen produktionsgård. Vår förhoppning är att gårdens testodlingar ska ge oss kunskap om odlingsteknik och olika användningsområden för lupinen och andra intressanta och fascinerande grödor. Erfarenheter som vi sen vill sprida till så många som möjligt, avslutar Linins Mörner.

Bakom Fascinerande växters dag står organisationen EPSO, European Plant Science Organisation.

Aktuellt inom Framtidens mat